Dani prvog hrvatskog piva (06.-16.09.)

Dani Prvog Hrvatskog Piva trajat će od srijede 6. do subote 16. rujna 2017. Pivo se u Osijeku, na moderan obrtnički te kasnije tvornički način, proizvodi od davne 1664., a odlična zabava uz vrhunsko pivo održava se svakoga rujna. Tada Grad na Dravi postaje centrom najboljeg pivskog provoda uz zabavnu glazbu za veselo i šaroliko društvo. Na prostoru Katakombi u Krunskoj utvrdi uz Dravu uživat ćemo u okusu originalnog i neodoljivog piva iz najstarije hrvatske pivovare. U ponudi piva i ove godine naći će se svijetlo, crno pivo i nefiltrirano pivo kao i super popularni Crni Radler.

Najveći slavonski svatovi

Šatori smješteni u katakombama Krunske utvrde svake godine privuku oko 50.000 ljubitelja piva uz tamburaške izvedbe pop i rock hitova. Zahvaljujući tolikom broju pravih veseljaka i fenomenalnoj posebnoj atmosferi, Dani piva već su postali poznati kao „najveći svatovi u Slavoniji“. Iskoristite priliku i prihvatite naš poziv u „svatove“!

Zabava uz pivska jela i igre

Na osječkim Danima piva počastite se i jelima gurmanskih slavonskih majstora koji pripremaju najukusnije specijalitete poput pivskih kobasica, bunceka s kiselim kupusom, roštilja... Omiljena zabava u šatoru su i zabavne nagradne pivske igre u kojima sudjeluju svi posjetitelji.

Pivske piramide Fan Cluba Osječkog piva

Pivo iz Osijeka ima i vlastiti fan club koji godinama sve okupljene pivoljupce oduševljava „kreacijama“ od ispijenih pivskih čaša. Na stolovima se tijekom svake večeri mogu vidjeti gotovo megalomanski primjerci „piramida“, koji svjedoče o popularnosti domaćeg piva. Svake godine ovaj veseli „građevinski projekt“ pretvara se i u pravo natjecanje između veselih stolova.

Povijesna lokacija pivskog šatora uz Dravu

Od 2009. godine „Dani prvog hrvatskog piva“ (do tada se manifestacija nazivala Jesen uz Osječko) premješteni su na današnju lokaciju na lijevoj obali rijeke Drave, bliže popularnom kupalištu Copacabana u takozvane Katakombe odnosno u Krunsku Utvrdu, dio kompleksa starog grada opasanog zidinama. Razlog tome bio je s jedne strane u želji da zabavni program traje dulje, a pri tome ne smeta stanovnicima grada, a s druge strane kako bi se povezali s davnim vojnim običajem. Prema tom su običaju Austro-ugarski vojnici pri povratku s izviđanja granice s Osmanskim carstvom u Vojnoj Krajini prije povratka u vojarne u starom gradu Tvrđi, najprije neko vrijeme provodili u „karanteni“ Krunske utvrde. Ondje su ih pak, kako bi bili zadovoljni službom, vojne vlasti redovito pogostile odličnim osječkim pivom (pivarstvo se u Osijeku razvijalo prvenstveno zbog mnoštva vojnika), odličnom hranom te hmm… recimo to tako, društvom atraktivnih dama. Za ovo zadnje vam danas ne možemo garantirati, ali u odlično pivo, pivarska jela i dobru zabavu možete biti sigurni!

„Osječka Knedla“ - potražite omiljenu povijesnu poslasticu i na Danima piva!

1526. u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva. Na veliku sreću u petak, 29. rujna 1687., u 11 sati grad je oslobođen! Početkom 18. stoljeća obnoviše se crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikad ne zaboravi, sve do danas zvone petkom u 11 sati kao da je podne. Osječke domaćice početkom 20. stoljeća shvatiše: crkve im govore da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj se essekerski izraz vremenom promijenio u „Knedl Sat“, po omiljenom jelu od tijesta,  kojem smo danas dodali šljivu, mak, orahe te nastade „Osječka Knedla“. Možete ju kušati u kavani Bischof na početku Strossmayerove ulice, tik do glavnog  trga, a potražite ju i u kućici uz pivarski šator jer paše odlično i uz pivo!

Osječki paketi - bogatija ponuda smještaja!

Prilikom planiranja vašeg vikend izleta, neka vam Osijek bude „baza“. Smjestite se u koji od gradskih hotela, pansiona, hostela ili potražite udobnu sobu. Prije dolaska, zavirite u „Osječke pakete“ i ostvarite dodatne pogodnosti. Više informacija na: www.tzosijek.hr, tzosijek@tzosijek.hr, +385 (0)31 203 755

Novosti kao i fotografije iz pivskog šatora pratite na službenoj Facebook stranici Dani Prvog Hrvatskog Piva 2017. ili se informirajte na službenoj web stranici Osječke Pivovare www.pivovara.hr