Događanja na otvorenom i tradicijski sajmovi

Tijekom cijele godine u Osijeku se događa velik broj sajmova. Gradska tvrtka Osječki sajam priređuje regionalne i međunarodne stručne sajamske priredbe koje pratite ovdje: Kalendar sajmova. S druge strane tu su simpatični sajmovi na otvorenom, na trgovima i ulicama poput uskrsnih, adventskih i božićnih sajmova, sajma uz blagdan Svetog Antuna (poznati osječki „kirvaj“ - proštenje) i mnogi drugi. Kroz godinu u Osijeku se priređuje i velik broj uličnih događanja poput proslava i godišnjica.

Više doznajte klikom na naziv događanja.

 

ŠARANA JAJA BOJAMA GRADA

08.04., Uskrsni sajam i program predstavljanja uskrsnih bladanskih običaja Hrvata, Nijemaca, Srba, Mađara i drugih nacionalnih skupina građana Osijeka; Trg dr. Ante Starčevića, glavni trg

 

NAJVEĆE USKRSNO GNIJEZDO, MOTOZEKE I USKRSNI TRAMVAJ

15.04., Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg) tijekom prijepodneva bit će ukrašen najvećim uskrsnim gnijezdom s velikim pisanicama u organizaciji agencije Osijek Danas. Oko podneva će na trg doći tradicionalna povorka motocikala Moto kluba Osijek, poznati kao Motozeke. Oni će svu okupljenu djecu darivati poklonima za Uskrs, a zatim će poklone donijeti štićenicima Udruge obitelji djece s autizmom "Dar". Cijeloga dana, ali i u dane pred Uskrs, s trga će u vožnju gradom polaziti veseli dječji Uskrsni tramvaj.

 

USKRSNI SAJAM U SAKUNTALA PARKU

14.-15.04., u Sakuntala parku kod kina Urania u Gornjem gradu, tijekom Velikog Petka cijeli dan, a na Veliku Subotu tijekom prijepodneva, održat će se  Uskrsni sajam domaćih proizvoda, rukotvorina, vina, craft piva, raznih slastica i jela tipičnih za Osijek koja će pripremiti nekoliko poznatih restorana.

 

MEĐUNARODNI DAN PLESA

29.04., od 11 do 14 sati, Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg), organizator je Plesni Studio Shine

 

OSJEČKI SAJAM ANTIKVITETA

06.05., 9:00 do 15:00 sati, Trg Svetog Trojstva, fijaker vozi od 10:00 - 13:30 sati

 

DANI VINA I TURIZMA 2017.

06.05., Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i ove godine, u subotu 6. svibnja, organizira sajam tradicijskih proizvoda s naglaskom na vina iz vinogorja u Podunavlju, Baranji, Feričancima i Našicama te Đakovštine, a moguće je kušati vina i drugih hrvatskih i europskih vinogorja. Za tu priliku ulice starog grada Tvrđe pretvaraju se u vinski grad, a Trg Sv. Trojstva tada od milja možemo zvati „Vinskim trgom“ (u prošlosti se trg kratko vrijeme i nazivao „Weinplatz“). Vinski sajam održava se paralelno uz tradicionalni Sajam antikviteta (on se održava svake prve subote u mjesecu).

 

OSIJEK CRAFT BEER FESTIVAL - FESTIVAL ZANATSKOG PIVARSTVA

06.05., drugu godinu za redom u Sunčanoj ulici u Gornjem gradu (središte grada) održat će se sajam craft piva (zanatskog piva) u organizaciji prve kušaonice piva Gajba. U ponudi će biti piva iz Osijeka, Slavonije, drugih dijelova Hrvatske te susjednih zemalja

 

RE-ART FESTIVAL, PRIČA BEZ KRAJA

02.-03.06., Tvrđa (stari grad). ReArt festival predstavlja mjesto susreta i razmjene raznih tipova umjetnika i kreativaca na kojem se može vidjeti stvaranje i razvoj urbane kulture. ReArt stvara platformu za umjetnost, približava publiku umjetnicima, kreativcima daje mogućnost predstavljanja, promiče kulturu recikliranja i stvara ugodno društveno ozračje. Festival povezuje kreativnost, umjetnost, znanost i ekologiju odgovarajući na temu određenog književnog djela i oživljavajući razna zaboravljena mjesta unutar grada Osijeka. Festival se održava na proljeće i unutar festivala se održava ReArt sajam koji predstavlja sajam kreativaca, te osim na proljeće ima i svoje božićno izdanje. Organizator ReArt festivala je udruga PLANTaža

 

16. MOTOSUSRETI MK OSIJEK

25.-26.06., na prostoru "Katakombi" u Krunskoj utvrdi u Osijeku (lijeva obala rijeke Drave blizu kupališta Copacabana), održat će se tradicionalni motosusreti u organizaciji Moto kluba Osijek. Posjetite jedan od najvećih i popratnim događanjima najbogatijih moto susreta u Hrvatskoj. Jedno od događanja je priprema odličnog fiš-paprikaša za sve posjetitelje.

 

MOTOMRAZOVI

02.12., tradicionalno pred Božić na glavnom gradskom trgu, Trg dr. Ante Starčevića, u podne će se okupiti povorka motociklista MK Osijek, odjevenih u Djedove Mrazove te okupljenoj djeci na trgu darovati slatke božićne poklone. Nakon programa na trgu, motomrazovi poklonima će darivati štićenike doma za nezbrinutu djecu Klasje.