IX. Dani vina i turizma (06.05./12.05.)

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i ove godine, u subotu 6. svibnja, organizira sajam tradicijskih proizvoda s naglaskom na vina iz vinogorja u Podunavlju, Baranji, Feričancima i Našicama te Đakovštine, a moguće je kušati vina i drugih hrvatskih i europskih vinogorja.

Za tu priliku ulice starog grada Tvrđe pretvaraju se u vinski grad, a Trg Sv. Trojstva tada od milja možemo zvati „Vinskim trgom“ (u prošlosti se trg kratko vrijeme i nazivao „Weinplatz“). Vinski sajam održava se paralelno uz tradicionalni Sajam antikviteta (on se održava svake prve subote u mjesecu).

Program u subotu 6. svibnja:
09:00, otvorenje sajma na Trgu Sv. Trojstva i u okolnim ulicama
12:30, degustacija fiš-paprikaša i čobanca na livadi kod Bastiona na promenadi uz Dravu

Izlagači zainteresirani za nastup 06. svibnja mogu se javiti u TZ Osječko-baranjske županije do 28. travnja. Kontakt: web: www.visitosijekbaranja.com, e-mail: info@tzosbarzup.hr, tel.: 031 214 852, privremena adresa: Županijska 4 (zgrada matičnog ureda u dvorištu Županijske palače)

Večer vina i umjetnosti (12.05.)

Popularna popratna manifestacija „Večer vina i umjetnosti“ ovaj put će se održati nekoliko dana kasnije, u petak 12. svibnja., u 18 sati u Kazamatima uz gradske zidine (Tvrđa).

„Osječka knedla“ u kućicama s ponudom jela i pića

Knedla je dio gastronomske povijesti koju Turistička zajednica grada Osijeka oživljava u suradnji s Ugostiteljskom školom u Osijeku. „Originalnu osječku knedlu“ prema jedinstvenom i slasnom starom-novom receptu jednostavno morate kušati! Zato nam se i ovom prilikom na sajmu u Tvrđi, u „Knedl sat“, pridružite na Osječkoj knedli. Ova slastica bit će u ponudi nekoliko ugostiteljskih kućica.

Godine 1526. u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva. Na veliku sreću u petak, 29. rujna 1687. u 11 sati grad je oslobođen! Osječani usadiše taj datum i sat duboko u svoje sjećanje. Početkom 18. stoljeća obnoviše prve crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikada ne zaboravi, počeše zvoniti svakoga petka u 11 sati kao da je podne. Crkve tako zvone i danas! Osječke domaćice dvadesetih godina 20. stoljeća shvatiše „crkve im govore“ da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj se essekerski izraz vremenom promijeni u „Knedl sat“, po omiljenom jelu od tijesta, kojem smo danas dodali šljivu, mak, orahe i nastade „Osječka knedla“.