Izložbe u muzejima i galerijama

Ovdje doznajte informacije o izložbama u muzejima i galerijama kao i ostalim umjetničkim izložbama te njihovim lokacijama.

 

MUZEJ SLAVONIJE – MAGISTRAT

01.01.-31.12., Lapidarij antičkih spomenika

01.01.-31.12., Osječko, izložba o povijesti grada u 19. st.

 

MUZEJ SLAVONIJE – GLAVNA STRAŽA

01.01.-31.12., Prapovijest; Seoba naroda i srednji vijek

21.09., „Čistom vjerom, čvrstom rukom“, otvorenje izložbe koja prikazuje Svetog Ladislava kao prvaka vjere i junaka domovine. Zgrada Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2i. Ladislav I. poznat i kao Sveti Ladislav, mađarski kralj (1077. - 1095.) iz dinastije Arpadovića, brat Jelene Lijepe, žene hrvatskoga kralja Dmitra Zvonimira. Svojoj sestri, Jeleni Lijepoj nakon smrti njenog muža, kralja Dmitra Zvonimira osvojio je dio Hrvatske između Drave i Gvozda. Osvojeno nije postalo dio Ugarske nego ga je dao na upravu Almošu, svome nećaku. Kako je Ladislav I. u Ugarskoj učvrstio kršćanstvo, tako je učinio i na prostoru koji je osvojio u Hrvatskoj. Za Hrvate značajan je jer je koncem XI. stoljeća u Zagrebu osnovao Biskupiju i tako tome gradu postavio preduvjete da jednoga dana postane kulturno, vjersko i političko središte hrvatskoga naroda. Svetac je suzaštitnik zagrebačke katedrale. Posvećen mu je i jedan oltar gdje se nalazi i njegov kip. Najviše se štuje u sjevernoj Hrvatskoj, a njegove se relikvije u Hrvatskoj čuvaju u Zagrebu i Dubrovniku. Kanoniziran je 29. lipnja 1192. godine i legenda ga prikazuje kao pobožnog viteškoga kralja. Prikazivan je, najčešće, u oklopu s krunom i plaštom te štitom na kojem je križ sa dva poprečna kraka, idal viteštva i idal kršćanina.

19.10.-28.01., "500 godina reformacije", Povodom petsto godina reformacije Muzej Slavonije i Evangelička (luteranska) crkva u RH Crkvena općina Osijek pozivaju vas da u Zgradi Glavne straže (Trg Svetog Trojstva 2) od 19. listopada 2017. do 28. siječnja 2018. posjetite izložbu "500 godina reformacije: povijesni tragovi i baština osječkih evangelika – luterana". Na izložbi ćete vidjeti neke od predmeta vezanih za reformaciju koje čuva Muzej Slavonije, ali i po prvi puta baštinu koju čuva Evangelička crkvena općina Osijek.

 

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

01.01.-31.12., izložbe tijekom 2017. godine pogledajte ovdje.

 

STALNA IZLOŽBA VODENOG SVIJETA

01.01.-31.12., na izložbi se mogu vidjeti fosilni ostaci beskralješnjaka Panon­skog mora, slatkovodni i kopneni mekušci Slavonije i Baranje, te školjke, puževi, koralji, zvjezdače, rakovi, morski psi i neobične ribe iz raznih svjetskih mora i oceana.

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK - GISKO

01.01.-31.12., ovdje pregledajte izložbe u organizaciji GISKO-a tijekom 2017. godine

 

SVJETLOST I MAGLA, IZLOŽBA

20.09.-20.10., izložba fotografija Svjetlost i magla u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici. Inspirirane četveromjesečnim radom u Memorijalu i muzeju Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, Marija Poplaša i Sara Ranogajec osmislile su izložbu fotografija koja prenosi dio njihovog viđenja okruženja u kojemu su se nalazile. Izložene fotografije fragmenti su prostora i njihovo je značenje usko povezano s popratnim citatima koji su izabrani iz pet memoara preživjelih zatvorenika logora. Memoari su dostupni u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 20. rujna 2017. godine u 18:00 sati u izložbenoj auli u prizemlju Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Europska avenija 24. Izložba će biti otvorena do 12. listopada 2017. godine.

 

PUTUJUĆA IZLOŽBA I PUTOPISNO PREDAVANJE: TANZANIJA I ZANZIBAR

19.10., caffe bar Trica u 19 sati. Povodom pet godina Jungle Tribe agencije u Hrvatskoj, odlučili smo organizirati putujuću izložbu najboljih fotografija s naših putovanja, zabilježenih upravo od strane Vas, naših putnika, koje smo kroz 5 godina djelovanja odveli u sve bliže i dalje kutove svijeta. Putujuću izložbu započinjemo u Osijeku, u caffe bar Trica, gdje ćemo uz izložbu koja će biti izložena tjedan dana, na otvorenju imati i putopisno predavanje o Tanzaniji i Zanzibaru. Dođite, podružite se s nama, saznajte tajnu Hakuna Matete, a za najsretnije, na samom otvaranju izložbe imamo i poneku nagradu! Naime, sve fotografije koje se nađu na izložbi mogu postati upravo vaše, a za najbrže i najspretnije u jednoj zabavnoj igrici dijelit ćemo i Jungle ruksak!

 

JOSIP KANIŽA: 8971, IZLOŽBA

19.10.-05.11., Gradske galerije Osijek - Galerija Waldinger u Tvrđi, Fakultetska ulica 7. Otvorenje je 19. listopada u 20 sati. Izložbu se može pogledati do 5. studenog od utorka do nedjelje u vremenu od 17 do 20 sati, a subotom i u dodatom prijepodnevnom terminu od 10 do 13 sati. Kustos izložbe je Igor Loinjak.

 

8. DANI AUSTRIJSKE KULTURE U OSIJEKU: IZLOŽBENI PROGRAM

11.11. u 20 sati u Galeriji Waldinger izložba Re-Stageings Marka Lulića i kustosice Branke Benčić; Od 10. do 14. studenog 2017. Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s Austrijskom čitaonicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i ostalim ustanovama u kulturi grada Osijeka u studenom organizira osme za redom Dane austrijske kulture u Osijeku. Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s Austrijskom čitaonicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i ostalim ustanovama u kulturi grada Osijeka u studenom organizira osme za redom Dane austrijske kulture u Osijeku. Ostala događanja uključuju: 10.11. u 19 sati u Hrvatskom Narodnom Kazalištu svečano otvorenje uz Austrian Ballet Gala – Europaballet iz St. Pöltena; 13.11. u 17 sati u Austrijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek čitanje i scenska izvedba Die Kaiserin als Privatmensch – ein Geburtstagsfest für "unsere Maria Theresia", Dr. Hannes Etzlstorfer; 13.11. u 19:15 sati u Kinu Urania film "Stefan Zweig: Zbogom Europi", režija: Maria Schrader, 2016.; 14.11. u 17 sati u Austrijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek izložba Kalliope Austria "Žene u društvu, kulturi i znanosti", predavanje "O ženama koje su pisale povijest" doc. dr. sc. Stephanie Jug; 14.11., u 19:15 sati u Kinu Urania film "Egon Schiele: Smrt i djevojka" režija: Dieter Berner, 2016. Na ovim linkovima potražite više informacija: Austrijski Kulturni Forum, Savez Nijemaca i Austrijanaca Osijek.

 

8. DANI AUSTRIJSKE KULTURE U OSIJEKU: IZLOŽBENI PROGRAM

14.11. u 17 sati u Austrijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek izložba Kalliope Austria "Žene u društvu, kulturi i znanosti", predavanje "O ženama koje su pisale povijest" doc. dr. sc. Stephanie Jug; Od 10. do 14. studenog 2017. Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s Austrijskom čitaonicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i ostalim ustanovama u kulturi grada Osijeka u studenom organizira osme za redom Dane austrijske kulture u Osijeku. Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s Austrijskom čitaonicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i ostalim ustanovama u kulturi grada Osijeka u studenom organizira osme za redom Dane austrijske kulture u Osijeku. Ostala događanja uključuju: 10.11. u 19 sati u Hrvatskom Narodnom Kazalištu svečano otvorenje uz Austrian Ballet Gala – Europaballet iz St. Pöltena; 11.11. u 20 sati u Galeriji Waldinger izložba Re-Stageings Marka Lulića i kustosice Branke Benčić; 13.11. u 17 sati u Austrijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek čitanje i scenska izvedba Die Kaiserin als Privatmensch – ein Geburtstagsfest für "unsere Maria Theresia", Dr. Hannes Etzlstorfer; 13.11. u 19:15 sati u Kinu Urania film "Stefan Zweig: Zbogom Europi", režija: Maria Schrader, 2016.; 14.11., u 19:15 sati u Kinu Urania film "Egon Schiele: Smrt i djevojka" režija: Dieter Berner, 2016. Na ovim linkovima potražite više informacija: Austrijski Kulturni Forum, Savez Nijemaca i Austrijanaca Osijek.