Izložbe u muzejima

Ovdje doznajte informacije o izložbama u muzejima koje će se uskoro dogoditi u gradu te njihovim lokacijama.

 

MUZEJ SLAVONIJE – MAGISTRAT

01.01.-31.12., Lapidarij antičkih spomenika

01.01.-31.12., Osječko, izložba o povijesti grada u 19. st.

09.03.-31.07., Baština Baranje u Muzeju Slavonije

 

MUZEJ SLAVONIJE – GLAVNA STRAŽA

01.01.-31.12., Prapovijest; Seoba naroda i srednji vijek

 

STALNA IZLOŽBA VODENOG SVIJETA

01.01.-31.12., na izložbi se mogu vidjeti fosilni ostaci beskralješnjaka Panon­skog mora, slatkovodni i kopneni mekušci Slavonije i Baranje, te školjke, puževi, koralji, zvjezdače, rakovi, morski psi i neobične ribe iz raznih svjetskih mora i oceana.

 

IZLOŽBA: ZBIRKA HANŽEKOVIĆ - MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

18.05.-30.08., otvorenje u četvrtak 18. svibnja u 19 sati, autor izložbe Igor Zidić. Muzej likovnih umjetnosti poziva Vas na veliku, reprezentativnu izložbu umjetničkih djela iz zbirke odvjetnika Marijana Hanžekovića. Svečano otvaranje izložbe biti će upriličeno na Međunarodni dan muzeja, 18 svibnja u 19 sati, a izložba će biti otvorena do konca kolovoza. Svojim opsegom impozantna, ova izuzetna zbirka umjetnina, koja broji oko tisuću slika, stotinjak grafika i četrdesetak skulptura, sadrži gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena hrvatske umjetnosti s kraja 19. i iz 20. stoljeća, poput Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Bele Csikosa Sesije, Emanuela Vidovića, Marijana Trepšea, Milivoja Uzelca, Vilka Gecana, Ljube Babića, Omera Mujadžića, Krste Hegedušića, Miljenka Stančića, Vanje Radauša, Koste Angelija Radovanija, Julija Knifera i brojnih drugih umjetnika. Neka od djela iz ove zbirke vrhunski su primjeri umjetničkih opusa, nezaobilazna prilikom organizacije velikih retrospektivnih izložbi.

 

EUROPSKA NOĆ MUZEJA - MUZEJ SLAVONIJE

20.05., od 16 do 22 sata. Povodom obilježavanja Europske noći muzeja u subotu 20.svibnja za sve posjetitelje Muzeja Slavonije pripremili smo prigodan program. Očekuje Vas: Od 18:00 do 22:00 Projekt “Živi Muzej” koji je nastao u suradnji s Filozofskim fakultetom u Osijeku, Odsjekom za povijest i Odsjekom za informacijske znanosti te Umjetničkom akademijom u Osijeku. Kustosi Muzeja Slavonije izdvojili su predmete iz fundusa našeg Muzeja, koji skrivaju tajne, te tajne otkrit će nam studenti kroz istraživanje prošlosti. 19:00 Predstava “U potrazi za čudovištima” u izvedbi Umjetničke akademije u Osijeku koja je nastala prema knjizi “Čudovišta u muzeju” autora Stanislava Marijanovića. Tog dana ulaz u muzej za individualne i grupne posjete je besplatan bez stručnog vodstva. Otkrijte tajne ulaskom u oživljeni Muzej Slavonije.

 

"NAJLJEPŠE MJESTO NA SVIJETU", IZLOŽBA SLOVENSKE FOTOGRAFIJE

30.05., u 19 sati, utorak 30. svibnja 2017. godine, u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku otvorit će se izložba suvremene slovenske fotografije "Najljepše mjesto na svijetu", koja je bila prošle godine postavljena i u Zagrebu u Klovićevim dvorima.

 

OSJEČKO LJETO KULTURE

29.06.-12.07., najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj, programi uključuju kazalište, glazbu, likovnu umjetnost, glazbu, film, nove medije, književnost, plesnu umjetnost... Lokacije na kojima se održava su otvoreni prostori u starom gradu Tvrđi te slični prostori u drugim dijelovima grada. U slučaju lošeg vremena programi se održavaju u matičnim kulturnim institucijama ili drugim prikladnim prostorima. Vrijeme održavanja programa: poslijepodnevni i večernji sati. Informacije na službenoj web stranici: http://ljetokulture.osijek.hr/