Manifestacije i festivali

Tijekom cijele godine u Osijeku se događa nekoliko velikih manifestacija koje možete popratiti u kategoriji Top Događanja. Uz manifestacije koje u grad privlače najveći broj posjetitelja, svakoga se tjedna u Osijeku može posjetiti i manje festivale te slična događanja posvećena kazalištu, kinematografiji, zdravlju, društvenim i drugim temama.

Više doznajte klikom na naziv događanja.

 

USKRS U OSIJEKU 2017.

03.-17.04., USKRS U OSIJEKU je manifestacija ukoja ključuje programe poput dječjeg Uskrsnog tramvaja, tradicijske sajmove i razna zabavna događanja u središtu grada te veliko Uskrsno gnijezdo s pisanicama na glavnom gradskom trgu

03.-17.04., USKRSNI TRAMVAJ U dane pred Uskrs, s glavnog trga će u vožnju gradom polaziti veseli dječji Uskrsni tramvaj.

08.04., ŠARANA JAJA BOJAMA GRADA Uskrsni sajam i program predstavljanja uskrsnih bladanskih običaja Hrvata, Nijemaca, Srba, Mađara i drugih nacionalnih skupina građana Osijeka; Trg dr. Ante Starčevića, glavni trg

15.-17.04.., NAJVEĆE USKRSNO GNIJEZDO Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg) tijekom Uskrsa bit će ukrašen najvećim uskrsnim gnijezdom s velikim pisanicama u organizaciji agencije Osijek Danas.

16.04., MOTOZEKE Oko podneva će na trg doći tradicionalna povorka motocikala Moto kluba Osijek, poznati kao Motozeke. Oni će svu okupljenu djecu darivati poklonima za Uskrs, a zatim će poklone donijeti štićenicima Udruge obitelji djece s autizmom "Dar".

14.-15.04., USKRSNI SAJAM U SAKUNTALA PARKU U Sakuntala parku kod kina Urania u Gornjem gradu, tijekom Velikog Petka i na Veliku Subotu od 9 do 19 sati održat će se Uskrsni sajam domaćih proizvoda, rukotvorina, vina, craft piva, raznih slastica i jela tipičnih za Osijek koja će pripremiti nekoliko poznatih restorana.

 

NOĆ KNJIGE 2017.: KULTURA I HRANA

21.04., od 18 do 23 sata u Gradskoj i Sveučilišnoj Kjižnici Osijek (GISKO). Manifestacija je to kojom obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava, kojoj je cilj afirmirati kulturu čitanja, potaknuti razgovor o literaturi, podići svijest o važnosti knjige u svakom društvu i svakom vremenu. Ovogodišnja Noć knjige kojoj je tema "Kultura i hrana" nudi bogat program u koji će biti uključeni svi odjeli središnje knjižnice. Neka vam niz predavanja, radionica, rasprava, igraonica i mnoštvo drugih aktivnosti koje ćemo postupno predstavljati budu motivacija za posjet Knjižnici i kvalitetno korištenje slobodnoga vremena. Cjelokupni je program dostupan na mrežnim stranicama, kao i na društvenim mrežama Knjižnice.

 

DANI JULIJA KNIFERA NA UMJETNIČKOJ AKADAMIJI U OSIJEKU

22.-24.04., Umjetnička akademija u Osijeku i Građevinski fakultet u Osijeku organiziraju niz predavanja i radionica na temu poznatog osječkog slikara Julija Knifera poznatom po ciklusu slika Meandar iz 1960-ih godina.

 

DANI VINA I TURIZMA 2017.

06.05., Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i ove godine, u subotu 6. svibnja, organizira sajam tradicijskih proizvoda s naglaskom na vina iz vinogorja u Podunavlju, Baranji, Feričancima i Našicama te Đakovštine, a moguće je kušati vina i drugih hrvatskih i europskih vinogorja. Za tu priliku ulice starog grada Tvrđe pretvaraju se u vinski grad, a Trg Sv. Trojstva tada od milja možemo zvati „Vinskim trgom“ (u prošlosti se trg kratko vrijeme i nazivao „Weinplatz“). Vinski sajam održava se paralelno uz tradicionalni Sajam antikviteta (on se održava svake prve subote u mjesecu).

 

OSIJEK CRAFT BEER FESTIVAL - FESTIVAL ZANATSKOG PIVARSTVA

06.05., drugu godinu za redom u Sunčanoj ulici u Gornjem gradu (središte grada) održat će se sajam craft piva (zanatskog piva) u organizaciji prve kušaonice piva Gajba. U ponudi će biti piva iz Osijeka, Slavonije, drugih dijelova Hrvatske te susjednih zemalja

 

RE-ART FESTIVAL, PRIČA BEZ KRAJA

02.-03.06., Tvrđa (stari grad). ReArt festival predstavlja mjesto susreta i razmjene raznih tipova umjetnika i kreativaca na kojem se može vidjeti stvaranje i razvoj urbane kulture. ReArt stvara platformu za umjetnost, približava publiku umjetnicima, kreativcima daje mogućnost predstavljanja, promiče kulturu recikliranja i stvara ugodno društveno ozračje. Festival povezuje kreativnost, umjetnost, znanost i ekologiju odgovarajući na temu određenog književnog djela i oživljavajući razna zaboravljena mjesta unutar grada Osijeka. Festival se održava na proljeće i unutar festivala se održava ReArt sajam koji predstavlja sajam kreativaca, te osim na proljeće ima i svoje božićno izdanje. Organizator ReArt festivala je udruga PLANTaža

 

PANNONIAN CHALLENGE XVIII

07.-11.06., najveći regionalni festival ekstremnog sporta ove godine postaje punoljetan i slavi 18 godina letova, okreta, padova, plesa, smijeha – ukratko, vrhunske zabave, a tu će obljetnicu proslaviti spektakularno! Pannonian Challenge održat će se od 7. do 11. lipnja u Osijeku, u već svima dobro poznatom parku Copacabana. Sportski dio pratit će duge rasplesane noći, a svoj dolazak već je potvrdila i grupa S.A.R.S., koja će svoj štih ovom osječkom festivalu dati u petak 9. lipnja.

 

OSJEČKO LJETO MLADIH - OLJM

11.-18.06., po 37. put "Osječko ljeto mladih" obogaćuje edukacijski, sportski, umjetnički i glazbeni program u Osijeku. Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku ponovno organizira program koje će ove godine trajati od 11. do 18. lipnja. Kao i proteklih godina, očekuje nas 4 vrste programa - edukacijski, umjetnički, sportski i naravno, glazbeni. Ulaz na sva događanja je besplatan, a program će se održavati na više različitih lokacija u gradu. Informacije na službenoj web stranici ili na Facebook stranici OLJM

 

OSJEČKO LJETO KULTURE

29.06.-12.07., najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj, programi uključuju kazalište, glazbu, likovnu umjetnost, glazbu, film, nove medije, književnost, plesnu umjetnost... Lokacije na kojima se održava su otvoreni prostori u starom gradu Tvrđi te slični prostori u drugim dijelovima grada. U slučaju lošeg vremena programi se održavaju u matičnim kulturnim institucijama ili drugim prikladnim prostorima. Vrijeme održavanja programa: poslijepodnevni i večernji sati. Informacije na službenoj web stranici: http://ljetokulture.osijek.hr/