Corona i putovanja: Dolazak u Hrvatsku ili putovanje u inozemstvo (od 21.05.)

Kako se unutar Hrvatske, većine ostalih zemalja članica EU te drugih susjednih zemalja Europe situacija s epidemijom Novog Corona virusa i bolesti Covid19 smiruje, tako se mijenjaju i uvjeti putovanja unutar zemalja kao i načini prelaska državnih granica.

Situacija ipak još uvijek nije u potpunosti pod kontrolom te je nužno i dalje poduzimati mjere opreza prilikom kontakta s drugim osobama, držati već dobro poznatu fizičku distancu od 1 metra, idealno i do 2 metra, te iako su ona u Hrvatskoj povećana s 5 na čak 40 osoba, trebali bi i dalje izbjegavati veća okupljanja ljudi.

Više ne moramo "ostati doma", ali moramo i dalje biti odgovorni. Iako bismo svi voljeli da se prilikom posjeta turističkim odredištima i ponovno možemo u potpunosti opustiti, iste preporuke odgovornog ponašanja i dalje vrijede prilikom putovanja.

Neke zemlje i dalje drže stroga pravila ulaska, dok je u drugima zbog povoljne epidemiološke situacije i izrazito smanjenog broja novozaraženih osoba situacija naoko "kao nekad".

Tako je i u Hrvatskoj iako i dalje vrijede posebna pravila putovanja, a možete ih doznati na ovome linku: "Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!" na stranici sa svim obavijestima o Coronavirusu u Hrvatskoj: www.koronavirus.hr.

Informacije s najčešće postavljanim pitanjima o uvjetima prelaska granice Republike Hrvatske potražite i na web stranici Ministarstva Unutarnjih poslova R. Hrvatske.

Na gore navedenim stranicama doznajte koje mjere morate poduzeti ako želite putovati u Hrvatsku, te kako se pripremiti za put u druge susjedne Europske zemlje.

Ukratko, državnu granicu pri putovanju u Republiku Hrvatsku možete prijeći:

  • ukoliko imate potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu, a ona uključuje: potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja; ugovor o zakupu u kampu; ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma; potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma; ili vaucher putničke agencije i drugo
  • ukoliko imate dokaz o posjedovanju nekretnine ili plovilo unutar Hrvatske
  • ukoliko imate dokaz od odlasku na sprovod
  • ukoliko imate drugi neodgodivi osobni razlog. U tom slučaju vaš put u Hrvatsku morate najaviti Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP RH) e-mailom na: uzg.covid@mup.hr. Na vaš dopis ćete u najkraćem roku primiti odgovor te eventualno odobrenje ulaska u Hrvatsku.
  • ukoliko imate poziv na poslovni sastanak
  • ukoliko imate drugi neodgodivi poslovni razlog. U tom slučaju vaš put u Hrvatsku morate najaviti Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP RH) e-mailom na: uzg.covid@mup.hr. Na vaš dopis ćete u najkraćem roku primiti odgovor te eventualno odobrenje ulaska u Hrvatsku

Prilikom dolaska u Hrvatsku, svim stranim državljanima se preporučuje da uz iznad navedene dokumente ponesu i dokaz o rezervaciji smještaja u hotelu, pansionu, hostelu ili drugom tipa smještaja poput apartmana ili soba.

Smještaj u Osijeku možete potražiti klikom na sljedeće linkove:

Dio smještajnih objekata radi i prima goste iako i dalje pod visokim mjerama opreza prema preporukama Hrvatskog Zavoda za Javno Zdravstvo koje možete pročitati ovdje: Corona preporuke HZJZ - Ugostiteljstvo, smještaj, prijevoz, trgovina.

 

Naslovna fotografija, izvor: www.pexels.com