Dobro World Cup - svjetska gimnastika u Osijeku! (26.-27.05.)

Deseto, jubilarno, izdanje Svjetskog kup u gimnastici ove godine održat će se od 24. do 27. svibnja 2018. u osječkoj dvorani Gradski vrt i ponovno će biti razlog okupljanja ponajboljih svjetskih, ali i hrvatskih gimnastičara i gimnastičarki.

Natjecanje koje je svoju svjetsku premijeru imalo 2009. godine, danas je jedna od najbolje organiziranih službenih etapa serije natjecanja FIG-e (Svjetske gimnastičke federacije) i do sada je ugostilo više od 1500 natjecatelja iz 65 zemalja svijeta među kojima su neki do najboljih gimnastičara svih vremena. Deseto izdanje Svjetskog kupa u gimnastici osvježeno je i kroz promjenu u nazivu te će se ove godine u Osijeku održati DOBRO World cup (prema brandu DOBRO Glavnog pokrovitelja natjecanja Žito grupe).

„Ove godine održava se deseto izdanje koje će donijeti niz noviteta u sportskom, ali i najavnom smislu. Biti domaćin jednog od službenih FIG natjecanja iznimna je čast jer time Hrvatsku stavljamo uz bok europskih i svjetskih metropola – organizatora etapa Svjetskog gimnastičkog kupa kao što su Melbourne, Doha, Pariz, Baku. Svoj dolazak već sada su najavile 34 gimnastičke delegacije kao i predsjednik svjetske i europske gimnastičke organizacije Morinari Watanabe i Farid Gayibov “, izjavio je Stevo Tkalčec, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Organizacija DOBRO World cupa Osijek ove godine obilovat će brojnim događanjima kojima će se tijekom svibnja najaviti ovogodišnji gimnastički spektakl u Osijeku.

„Ovogodišnje izdanje Svjetskog kupa učinit ćemo iznimno atraktivnim pa će tako cjelokupna produkcija finala biti na najvišem nivou do sada. Tijekom svibnja organizirat će se desetak događanja kojima će se najaviti deseto izdanje World Challenge cupa Osijek, glazbeni koncerti, sportski eventi, druženja s hrvatskom gimnastičkom reprezentacijom. Ono čemu se posebno veselimo je Javno izvlačenje startnih brojeva kojim ćemo javnost i fanove upoznati s gimnastičarima koji izbore nastup u finalima“, istaknuo je Vladimir Mađarević, direktor natjecanja.

Finala natjecanja održat će se 26. i 27. svibnja, a organizaciju 10. izdanja FIG World Challenge cupa, uz Grad Osijek, Osječko – baranjsku županiju i Žito grupu, podržali su i Središnji državni ured za sport te Hrvatska turistička zajednica.

Sve novosti vezano uz organizaciju Svjetskog kupa u gimnastici DOBRO World cup Osijek moguće je pratiti na službenoj stranici www.osijekgym.com.

Natjecatelji iz cijelog Svijeta!

Ove godine prijave su stigle iz 30 zemalja svijeta. Osim iz Hrvatske nastupit će gimnastičari iz Austrije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Brazila, Bugarske, Cipra, Češke, Dominikanske Republike, Egipta, Velike Britanije, Njemačke, Hong Konga, Mađarske, Izraela, Italije, Kazahstana, Litve, Nizozemske, Rumunjske, Rusije, Slovenije, Srbije, Švicarske, Slovačke, Kineskog Taipeja (Tajvan), Turske, Ukrajine i Uzbekistana.

Jubilarni deseti po redu osječki Svjetski kup i ove godine bit će obogaćen nastupima brojnih osvajača medalja s najvećih svjetskih natjecanja. Sigurno najzanimljivija i najatraktivnija prijava stigla je iz Uzbekistana. U Gradskom vrtu nastupit će i Oksana Chusovitina, trenutno najstarija aktivna gimnastičarka i najstarija koja je ikada nastupila na Olimpijskim igrama. Pod zastavom Uzbekistana nastupila je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru kada je imala 41 godinu i dva mjeseca. Bile su joj to sedme Olimpijske igre po čemu je rekorderka u gimnastičkom svijetu, a zanimljivo to je ostvarila pod tri različite zastave, olimpijskom zastavom kao reprezentativka Zajednice neovisnih država, zastavom Njemačke i Uzbekistana. Naravno, ranije je bila i reprezentativka SSSR-a. Na svojim prvim Olimpijskim igrama u Barceloni osvojila je zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji, a vlasnica je čak devet pojedinačnih medalja na svjetskim prvenstvima u istoj disciplini (preskok).

U muškoj konkurenciji najpoznatije ime svakako je 26-godišnji ruski gimnastičar Denis Ablyazin, osvajač pet olimpijskih medalja u Londonu i Rio de Janeiru na tri različite sprave (parter, preskok i karike) te u momčadskoj konkurenciji. U Nanningu 2014. godine postao je svjetski prvak na parteru, a u svojoj riznici ima čak šest naslova europskog prvaka.

Hrvatska će u Gradskom vrtu nastupiti s vrlo jakim adutima. Predvodnik je svjetski prvak na preči iz Montreala 2017. godine Tin Srbić. U muškoj konkurenciji Hrvatsku će predstavljati još iskusni Robert Seligman i Filip Ude (konj s hvataljkama), finalist EP-a u Cluju na preči Anton Kovačević i mladi Osječanin Aurel Benović, kojem će to biti prvi službeni nastup u Gradskom vrtu. Član GD Osijek Žita nastupiti će na parteru. U ženskoj konkurenciji za Hrvatsku su prijavljene Tijana Tkalčec, Ema Kajić, Christina Zwicker, te Ana Đerek čiji je nastup zbog nedavne ozljede upitan.

Feelgood weekend - vikend dobrih osjećaja

Osim natjecanja, za vrijeme DOBRO World cupa bit će održano niz priredbi kojim će se građanima Osijeka još više približiti vrhunski sportaši, a sve goste upoznati s bogatom turističkom ponudom Grada Osijeka. Tako će se tijekom vikenda održati FEELGOOD WEEKEND, Gastro&Wine&Music Festival. U osječkom Parku Kralja Petra Krešimira IV, nakon kvalifikacijskih natjecanja u petak, 25. svibnja, po uzoru na skijaški Svjetski kup i Snježnu kraljicu, bit će održano javno izvlačenje startnih brojeva u svih deset disciplina finala koja su na rasporedu u subotu i nedjelju (26. I 27. svibnja). Nakon izvlačenja na kojem će nazočiti svi finalisti, nastupit će grupa S.A.R.S., a sve će biti u urbanom lounge ugođaju s upaljenima lampionima i garniturama za sjedenje s velikim jastucima. Dan kasnije (26. svibnja), na istom mjestu, nakon prvoga finalnog dana u Gradskom vrtu, sve nazočne zabavljati će grupa The Frajle.

Do Gradskog vrta tramvajem

Preporučujemo vam da, kako biste izbjegli potragu za parkirnim mjestom te kako biste bili u sportskom duhu, do sportske dvorane Gradski vrt (vidi Google Maps) na natjecanja svjetske gimnastike krenete tramvajem na liniji 2 (glavni trg - Bikara) te od stajališta Gradski vrt dalje prošetate do obližnje dvorane. A pošto ste u Osijeku, uvijek možete i omiljenim prijevoznim sredstvom Osječanki i Osječana, biciklom! Na natjecanja povedite i vašu djecu koju će kao i uvijek oduševiti simpatična kuna Gymmi, maskota gimnastičkog kupa.

Informacije o programu
Službena web stranica: www.osijekgym.com
Službena Facebook stranica: OSjeti gimnstiku

Glavni sponzor
Službene web stranice: www.dobro.hr; www.zito.hr
Službena Facebook stranica: DOBRO

Izvor fotografija: www.osijekgym.com/stranica-povijest