Originalna Osječka knedla u kavanama i restoranima

Knedla je dio gastronomske povijesti koju je Turistička zajednica grada Osijeka tijekom 2016. godine oživjela u suradnji s Ugostiteljskom školom u Osijeku. Njihov profesor g. Ivan Kelava osmislio je jedinstven i slastan stari-novi recept koji jednostavno morate kušati!

"Originalnu osječku knedlu" u meniju s kavom ili samu, možda uz šalicu kakaa, potražite u kavani i restoranu Bischof te pansionu Strossmayer na početku Strossmayerove ulice, tik do glavnog trga u Gornjem gradu kao, u kavani i restoranu Muzej Okusa smještenom u povijesnom paviljonu Gradski vrt, osječkom pandanu bečkom „Kursalonu“ u naselju Novi Grad - Sjenjak i u restoranu Kod Ruže u osječkom starom gradu, prelijepoj baroknoj Tvrđi.

Zasladite se i na predožićnom sajmu Advent u Osijeku

Tijekom manifestacije Advent u Osijeku koja se održava na glavnom gradskom trgu uz Katedralu, "Originalnu osječku knedlu" potražite i u kućici restorana Muzej Okusa. Kućica se nalazi na samom početku Županijske ulice, ispred kućnog broja 2, točnije tik do ulaza u Info-centar Turističke zajednice grada Osijeka.

Zašto „Osječka knedla“?

U davna vremena, točnije u ljeto 1526. godine, Osijek je u vihoru rata postao dijelom velikog Osmanskog carstva. Konačno, na veliku sreću Osječana, u petak, 29. rujna 1687. u 11 sati zadnji osmanski vojnik napustio je grad. Par godina kasnije, u sjećanje na taj veliki trenutak zazvonile su osječke crkve i tako proslavile dugo čekanu slobodu. Kako su godine prolazile, crkve u Tvrđi, Donjem i Gornjem gradu su i dalje svakoga petka u 11 zvonile u spomen na veliki događaj no Osječani su krajem 19. stoljeća zaboravili pravi razlog... Konačno i praktično, kuharice su shvatile da je upravo to vrijeme, „kada im sve crkve tako kažu“, idealno za pripremu jednog od omiljenih nam jela – knedli (sa šljivama), kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme, do podneva!

I tako je taj, jedanaesti sat petkom postao i ostao poznat kao - „knedl sat“!