Muzeji

Vaš boravak u Osijeku obogatite posjetom jednoj od galerija i muzeja. Omiljene manifestacije „Noć muzeja“, koja godinama privlači velik broj posjetitelja kao i „Europska noć muzeja“ pokazuju da posjet muzeju ne mora biti tek opcija za slučaj „što raditi u gradu na kišni dan“ već se može uklopiti u zanimljiv izlazak u grad s prijateljima i obitelji.


Muzej Slavonije

Muzej Slavonije osnovan je 1877. godine kao Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka. Muzej ima gotovo četiristo tisuća registriranih predmeta raspoređenih u stotinjak zbirki na devet odjela: Prirodoslovni, Arheološki (s Prapovijesnim, Antičkim te Odjelom seobe naroda i srednjeg vijeka), Numizmatički, Povijesni, Odjel umjetničkog obrta, Etnografski, Tehnički, Odjel muzejskih tiskopisa te Hemeroteka. U sklopu muzeja djeluje suvenirnica s minijaturama pojedinih izložaka te „licitarskih“ proizvoda koji su visoke kulturno-umjetničke vrijednosti te pod zaštitom UNESCO-a. Barokne zgrade u kojima muzej djeluje nalaze se na Trgu Svetog Trojstva i spomenici su kulture (Magistrat i Gradska straža). Često služe i za potrebe organizacije gostujućih izložbi, koncerata i stručnih skupova.

Adresa: Trg Svetog Trojstva 6, 31000 Osijek
Tel.: 031/ 250 730
Fax.: 031/ 250 741
E-mail: muzej-slavonije@mso.hr
Web: www.mso.hr

Arheološki muzej

Arheološki muzej, ranije Arheološki odjel Muzeja Slavonije, nalazi se na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, u zgradi Glavne straže. U dvadesetak zbirki su prikazana povijesna razdoblja Prapovijesti i Antike te Soba naroda i Srednji vijek. Informacije o muzeju su dostupne u sklopu službene web stranice i Facebook stranice.

Adresa: Trg Svetog Trojstva 2, 31000 Osijek
Tel.: 031/ 232 123
E-mail: amo@amo.hr
Web: www.amo.hr

Muzej likovnih umjetnosti

Muzej likovnih umjetnosti nalazi se u neorenesansnoj vili Neuman izgrađenoj u 19. stoljeću, a osnovan je 1954. godine. Fundus Muzeja s više od 5000 predmeta podijeljen je na nekoliko zbirki koje čine slike, crteži, grafike, skulpture i medalje iz 18., 19. i 20. stoljeća. U muzeju se čuvaju i vrlo značajne slike i crteži slavonskih krajolika autora iz Osječke crtačke škole 19. stoljeća, Huge Conrad Hotzendorfa i Adolfa Waldingera. Posebnost zgrade je „Rana“ na pročelju - spomenik na spomeniku, oštećenje koje je proizašlo od udara granate tijekom rata za hrvatsku neovisnost 1991.

Adresa: Europska avenija 9, 31000 Osijek
Tel: 031/251-280
Fax:031/251-281
E-mail: mlu@mlu.hr
Web: www.mlu.hr

Fotografije: arhiva TZ Osijek; Muzej Slavonije, Arheološki muzej, Muzej likovnih umjetnosti