Događanja u Slavoniji i Baranji

Iako se nalazite na web stranici Turističke zajednice grada Osijeka, želja nam je da istražite i ponudu ostatka Osječko-baranjske županije te veće manifestacije diljem Slavonije i Baranje.

Osijek je kulturno i gospodarsko središte regihe, a sam položaj grada omogućava vam da Osijek posluži kao baza vašeg boravka i istraživanja istoka Hrvatske, autom, javnim prijevozom vlakom i autobusom ili pak na dva kotača.

Stoga ovdje pronađite vama zanimljivo događanje, posjetite ga, a zatim se vratite u Osijek na noćenje te sutrašnje istraživanje nekog novog događaja u blizini!

Događanja u samom gradu Osijeku i bližoj okolici pratite prema temama:

 

VELIKA DOGAĐANJA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI 2020.

01.01.-31.12. klikom na link doznajte vrijeme i mjesto većih zabavnih, kulturnih, sportskih i drugih turističkih događanja u Osječko-baranjskoj županiji

 

VINKOVO, VINCEKOVO ILI VINCEŠKA 2020. (VINOGORJA U OSJEČKO BARANJSKOJ ŽUPANIJI, PODUNAVLJE)

22.01., uz dan zimske rezidbe u vinogradima, svečani početak vinogradarske godine. Drugi najveći vinogradarski blagdan uz dan Sv. Vinka. Uključuje vinska, gastronomska i zabavna događanja u vinogradima i vinskim podrumima te vinarijama. Informacije: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije; Turistička zajednica Baranje; Turistička zajednica općine Erdut; Feravino Feričanci; Turistička zajednica grada Đakova.

22.01., VINSKI PODRUM ZAJEC (ZMAJEVAC), od 12 sati, vinski podrum u Katoličkom surduku (vinska ulica uz Katoličku crkvu). Kotizacija 70,00 KN uključuje zabavu uz TS Tamburaši s Dunava, kobasice i slaninu sa žara, domaću rakiju i vino. Više informacija kod Obiteljski vinski podrum Zajec.

 

KARNEVALSKA DOGAĐANJA (FAŠNIK, POKLADE)

26. ĐAKOVAČKI BUŠARI - NAJVEĆA KARNEVALSKA MANIFESTACIJA U SLAVONIJI I BARANJI 2020. (ĐAKOVO)

08.-09.02., na samo pola sata vožnje od Osijeka i ove godine održava se pokladna manifestacija s najduljom tradicijom u Slavoniji - 26. ''ĐAKOVAČKI BUŠARI''. Đakovački bušari po 26. puta oživljavaju pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost, zato budite dio bušarske povorke i pokladnog veselja. SUBOTA - 8. veljače 2020. Pokladni gastro fest – ''Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i Korizmu'', ocjenjivanje i degustacije kobasice 9:00-13:00 sati) te centralni događaj – Pokladna povorka (15:00 sati) zatim povorka kreće do Pokladnog šatora gdje je osiguran zatvoreni topli prostor u kojem će biti poslužena hrana i piće i gdje će se održati prigodan program. U pokladnoj povorci 26. Đakovačkih bušara očekuje se oko 50-ak skupina iz cijele Republike Hrvatske i inozemstva. Sastavni dio pokladne povorke su naravno i konjanici sa pokladnim jahanjem. Buše su tradicionalne „strašne“ maske slične zvončarima u Primorju i Krampusima u Alpama kojih se plašiti se zapravo i ne morate jer njihov je jedini, već stoljetni „zadatak“ potjerati zimske zloduhe i prizvati toliko željeno proljeće! Buše se mogu u tijekom Fašnika vidjeti i u Baranji, a u Mađarskoj su kao nematerijalna baština zaštićene UNESCO-m. Detaljne informacije potražite u TZ grada Đakova.

 

KAJAKAŠKA ZABAVA U ALJMAŠU (ALJMAŠ)

08.02., od 20 sati. Tradicionalna kajakaška zabava. Cijena ulaznice od 100,00 kn uključuje glazbeni sastav TS Sanjalice, Ples srdaca, večeru, bogate tombole. Sva zarada od ulaznica i tombola, namjenjena je za rad kluba. Kontakt: 095 398 49 08. Više informacija: Kajak kanu klub Aljmaš.

 

FAŠNIK U BARANJI: PETARAČKE BUŠE (BARANJSKO PETROVO SELO)

16.02., Male Buše, Baranjsko Petrovo Selo (Petarda)

23.-25.02., Velike Buše - Lipe i Strašne Buše, spaljivanje Fašnika i velika karnevalska zabava na Pokladni utorak, Baranjsko Petrovo Selo (Petarda). Buše su tradicionalne „strašne“ maske slične zvončarima u Primorju i Krampusima u Alpama kojih se plašiti se zapravo i ne morate jer njihov je jedini, već stoljetni „zadatak“ potjerati zimske zloduhe i prizvati toliko željeno proljeće! Buše se mogu u tijekom Fašnika vidjeti i u Slavoniji (Đakovo i okolica), a u Mađarskoj Baranji su kao nematerijalna baština zaštićene UNESCO-m.

 

FAŠNIK U BARANJI: KOKOŠUTEŠ U VARDARCU (VARDARAC/BILJE)

22.02., Vardarac (Várdaróc), od 15 sati, društveni dom u centru sela. Neobični pokladni običaj duge tradicije po 18. put se ove godine održava i organizirano pod nazivom "Várdaróci kakasütés" u organizaciji KUD Vardarac. Sve se događa prema već ustaljenom rasporedu i programu: iz središta sela u ranim poslijepodnevnim satima kreće svečana pokladna povorka konjskih zaprega sa sviračima i sa zapregom na kojem se nalazi jedan kotao i čamac koji simboliziraju toplinu doma i bijeg od poplave. Povorka se uz vrisku i pjesmu kreće seoskim ulicama, a mladići prerušeni u pijetlove silaze s kola i udvaraju, “plešu“, oko djevojaka i žena koje stoje ispred kuća i dočekuju veselu kolonu. U zamjenu za ples djevojke i žene odužuju se mladićima neobičnim darovima - kokošjim jajima, koja su simbol rađanja novog života (ne bi li godina u selu bila plodnija) i sitnim novcima za bogatiju godinu. Maskirani “pijetlovi“ imaju pravo uhvatiti sve što se kreće u dvorištu pa domaćini tada sklanjaju perad i umjesto nje daruju pijetlove. U središnjem dijelu manifestacije, koje se održava u centru sela, “pijetlovi“ biraju djevojke i stavljaju im povez na oči. Nakon toga djevojke trebaju dugačkim štapom pogoditi pijetlovu glavu zabodenu u zemlju, tj.“umlatiti“ pijetla. Nekada je to bio pravi pijetao dok se danas upotrebljava umjetna glava. Sretnica koja uspješno obavi zadatak, prema stoljetnom vjerovanju, te će se godine prva udati. U središtu sela se okupljaju mještani i znatiželjnici koji glasno bodre djevojke te se na svoje oči žele uvjeriti koja će od izabranih djevojaka pogoditi plišanu pijetlovu glavu učvršćenu u zemlju. Kao i svugdje, i u Vardarcu su poklade nezamislive bez pokladnih krafni, pa tako vrijedne Vardarčanke svake godine na pokladni utorak ispeku i podijele oko 1500 krafni. Manifestacija se završava kulturno-umjetničkim programom i zabavom do ranojutarnjih sati te večerom za koju se priprema “iš paprikaš” od “materijala“ koji su “pijetlovi“ skupili obilazeći selo s pokladnom povorkom. Dodatne informacije kod organizatora KUD Vardarac ili TZ općine Bilje.

 

FAŠNIK U BARANJI: BRNJEVARSKE BUŠE (BRANJIN VRH/BELI MANASTIR)

22.02., Branjin Vrh (Brnjevar)

 

FAŠNIK U BARANJI: POKLADNO JAHANJE U POPOVCU (POPOVAC)

25.02., Popovac (Bán)

 

DUNAV ART FESTIVAL 2020. (BARANJA, ERDUT, VUKOVAR, ILOK)

6./2020., festival na više lokacija u Hrvatskom Podunavlju. Objedinjuje ljubav prema ovoj velikoj rijeci, umjetnost, gastronomiju i zabavu. Više informacija na FB stranici: Dunav Art Festival

 

ĐAKOVAČKI VEZOVI 2020. (ĐAKOVO)

6./2020., festival izvornog hrvatskog folklora. Koncerti, umjetnost i zabavni programi. Više informacija: www.djakovacki-vezovi.hr

 

TARDA FEST 2020. (DARDA, BARANJA)

7./2020., dva dana tijekom vikenda od 15h do kasnih večernjih sati. Festival glazbe, ruha i hrane u parku dvorca Esterhazy u Dardi nedaleko Osijeka. Sudjelujte u kreativnim radionicama, kušajte baranjsko-turske delicije, zabavite se uz koncert. Više informacija: Udruga Đola.

 

SLAMA LAND ART FESTIVAL 2020. (BARANJA)

08./2020. na Slama festivalu očekuje nas već poznat, provjeren i svima drag koncept umjetničkih instalacija od prirodnog slavonsko-baranjskog materijala, slame, glazbeni program te ponuda domaćih OPG-ova. Uvijek se najviše veselimo zadnjoj večeri festivala i ritualnom spaljivanju velike skulpture koju izrađuju svi umjetnici zajedno. Više informacija o festivalu potražite na Facebook stranici organizatora te na stranici događaja.

 

BISTRIGIN - PRVENSTVO PANONIJE U PICIGINU 2020. (BISTRINCI - BELIŠĆE)

08./2020., plaža na rijeci Dravi kod Bistrinaca (Belišće/Valpovo). Pozivamo Vas sve na 3. Prvenstvo Panonije u piciginu "Bistrigin" koje će se održati u subotu, 6. srpnja od 14 sati na Bistrinačkoj plaži. Sada već svjetski poznata izvedenica picigina na jednoj od najljepših plaža na Dravi po treći puta poziva sve ljubitelje prirode, zelenila, rijeka i ljudi da dođu i zaigraju se lopticama! Osim turnira posjetitelji se mogu okušati u roštiljanju (kara)batkova te odnjeti titulu Najkarabatak majstora svih riječnih plaža dunavskog slijeva! Cijelu sportsko-hranidbenu priču zaokružit ćemo fantastičnim zvukom DJ Umba koji nam dolaze s mnoštvom ploča od kojih tijelo ne zastakuje ritmovati.

 

OLIMPIJADA STARIH ŠPORTOVA U BROĐANCIMA 2020. (BIZOVAC)

08.,/2020. osnovana je 1973. godine kao sportska i kulturna manifestacija s ciljem očuvanja i njegovanja narodnog blaga i narodne baštine ovoga kraja. U Brođancima se, svake zadnje nedjelje u kolovozu, održava natjecanje u raznovrsnim starinskim sportovima kojima su se zabavljali pastiri čuvajući stada, poljodjelci u predahu i djeca u igri. To su sportovi kojima su nekoć mladići pokušavali zadiviti svoje izabranice ili se natjecali s mladićima iz susjednog sela. Danas, pak, sportske discipline poput kandžijanje, tokač potezanje konopa, bacanja kamena s ramena, gađanja potkova ili trčanja u vrećama nemaju ozbiljan natjecateljski karakter, ali osiguravaju sjajnu zabavu kako sudionicima tako i navijačima gotovo četiri desetljeća. Više informacija: www.opcina-bizovac.hr

 

WINE AND BIKE TOUR 2020. (ERDUT)

09./2020., mladenačkog duha, ovaj festival biciklizma, kulture vina i gastronomije završava velikim tulumom u vinogradu! Više informacija: www.tz.opcina-erdut.hr

 

RIBARSKI DANI 2020. (BARANJA, KOPAČKI RIT)

09./2020. fesitval tradicije ribarstva u Baranji i Kopčkom ritu poznat po delicijama od riječne ribe i divljači. Posjetite dvodnevni sajam gastronomije, tradicijskih proizvoda, dobre zabave uz tradicionalnu baranjsku glazbu Mađara, Hrvata, Nijemaca i drugih manjina. Više informacija: http://tzo-bilje.hr/ribarski-dani-kopacevo ili Facebook stranica događaja.

 

BARANJSKI FERIVI POLUMARATON 2020. (BARANJA)

09./2020., na Banskom brdu (Baranjskom brdu). Informacije: atletski klub Slavonija-Žito, https://akslavonija-zito.hr/baranjski-polumaraton/

 

PANNONA FEST 2020. (ERDUT)

09./2020., festival aktivnog života, uz sport, biciklizam, canooing po Dravi i Dunavu, glazbu i zabavu u Erdutskom vinogorju. Prostorno povezuje mjesta uz Dravu prema ušću s Dunavom: Osijek, Aljmaš i Erdut. Više informacija klikom na naslov, na Facebook stranici događaja ili na https://slap.hr/panona-fest/

 

VUKOVARSKI ETNO SAJAM 2020. (VUKOVAR)

09./2020., Sajam tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorina i antikviteta te proizvođača hrane i pića na kojem proizvode i usluge, uz bogat kulturno-umjetnički program, izlažu proizvođači s područja cijele Hrvatske. Pozivamo vas da nam se pridružite zadnji vikend u rujnu, jer smo pripremili brojne radionice za velike i male, predavanja za poduzetnike, gastro show, turističko vođenje, modnu reviju, izbor najljepšeg štanda te koncerte. I ove godine vas očekuje Vukovar Oktoberfest s bogatim programom te gastromanifestacija Okusi Hrvatske. Dodatne informacije: Visit Vukovar - Turistička zajednica grada Vukovara.

 

VINSKI MARATON 2020. (BARANJA, ZMAJEVAC)

09./2020., već godinama Vinski maraton je najzabavniji festival u Baranji i Podunavlju! Opustite se uz vino, gastronomiju i glazbu, u kombinaciji sporta i zabave, naravno ako ste u pravoj formi! Više informacija na Facebooku: Udruga Surduk Egyesület

 

2. FESTIVAL FRANKOVKE VINARIJE FERAVINO / 1. FERIČANCI WINE RUN 2020. (FERIČANCI, GORJE KRNDIJA I PAPUK)

09./2020., Pozivamo vas na 2. Festival Frankovke - festival vina i rekreacije, koji će se održati u dvorištu OŠ Vladimira Nazora u Feričancima. Pridružite nam se u avanturi koja na zanimljiv način promovira ono po čemu je feričanački kraj najpoznatiji - FRANKOVKU!  Čeka vas bogati sportski program s PLANINARIMA, utrkom kroz vinograde na 9 km FERIČANCI WINE RUN i vožnjom biciklima 21 km kroz vinograde FERIČANCI BIKE & FUN Pobrinut ćemo se da uz odličnu eno-gastro ponudu, besplatnu degustaciju vina i uz naše izlagače na štandovima nitko ne ostane gladan i žedan. Za veselje uz glazbeni program će biti zaduženi HKD-a ''Manuel'' Feričanci i gostujuća kulturno umjetničkih društava. Više informacija: Festival Frankovke Feričanci, Feričanci Wine Run i Vinarija Feravino (Službena web stanica: www.feravino.hr)

 

PAPRIKA FEST 2020. (BARANJA)

10./2020., uz dan sela Lug nadomak Kopačkom ritu i baranjskom vinogorju na Banskom brdu. Crvene slatke a napose ljute papričice imaju navodno mnoge ljekovite učinke i duša su svakog baranjskog jela, napose ribljih specijaliteta poput paprikaša, perkelta …, ali i čobanca, kulena, naprosto svega što je baranjac odlučio pripremiti na vatri i uz vatru. Danas je baranjska paprika postala prepoznatljivi hrvatski proizvod. „Crveno baranjsko zlato“ može se pronaći na štandovima proizvođača tijekom lokalnih manifestacija te na osječkoj tržinici. Mljevena ljuta i slatka paprika utjelovljuju ishodište pripreme vrhunskog obroka jer, mljevena je sitno, boja joj je izuzetno temperamentna, miriši na kilometar i svira vatreni čardaš. Više informacija: Turistička zajednica općine Bilje.

 

MARTINJE 2020. (VINOGORJA U OSJEČKO BARANJSKOJ ŽUPANIJI, PODUNAVLJE)

11.11., dan "krštenja" mladog vina. Najveći vinogradarski blagdan uz dan Sv. Martina. Vinska, gastronomska i zabavna događanja u vinogradima i vinskim podrumima te vinarijama. Informacije: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije

 

ADVENTSKI SAJMOVI U BLIZINI OSIJEKA 2020.

30.11.-24.12. u većini gradova i mjesta u Slavoniji i Baranji, pa tako i bližoj osječkoj okolici u dijelovima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatskom Podunavlju, tijekom Došašća će se održati simpatični i veseli predbožićni programi uključujući popularne "Advente". Neki od njih trajat će koliko i samo vrijeme Adventa do 24. prosinca, a neki će potrajati i dulje od Badnjaka i Božića, sve do Silvestrova i dočeka Nove godine 31.12. Svaki od gradova u blizini Osijeka, u kojem vas također od 30.11. do 24.12. očekuje program Advent u Osijeku, očekuje vas nešto posebno, bio to kuturno-zabavni program ili ponuda domaćih proizvoda i fine blagdanske hrane i kuhanog vina ili pak sam ambijent u kojemu se adventski i božićni sajmovi priređuju: u Baranji na nekoliko lokacija poput romantičnog dvorca Eszterhazy u Dardi, vinskim cestama u Zmajevcu ili pak na trgu u Belom Manastiru na kojemu raste jedino živo Božićno drvce u Slavoniji i Baranji; zatim u Đakovu na trgu ispred veličanstvene Katedrale Svetog Petra, u gradovima Belišće, Valpovo u kojemu pogledajte predstavu s najvećim živim Božićnim jaslicama u Slavoniji, Donji Miholjac i Našice u kojima se božićni sajmovi priređuju nedaleko gradskih dvoraca; u Aljmašu gdje se ispred crkve, poznatog Marijanskog svetišta nalazi najveći adventski vijenac u Podunavlju; u Vinkovcima na adventskom sajmu na glavnom trgu s velikim klizalištem ili pak u Vukovaru čiji barokni centar grada u ovo doba godine izgleda posebno romantično. Zanimljive programe tijekom mjeseca prosinca tako pronađite na sljedećim manifestacijama nedaleko Osijeka (klikom na naziv/link, doznajte više):