Koncerti klasične i tradicijske glazbe

Ovdje doznajte koji će se koncerti klasične te tradicijske glazbe prirediti u gradu. Mjesta događanja su kazališta, crkve, muzeji te mnoge druge javne institucije kao i prostori na otvorenom.

Klikom na naziv koncerta doznate više o programu. 

 

OBAVIJEST: ZBOG PANDEMIJE BOLESTI COVID19 (CORONAVIRUS DISEASE 2019) PREMA SLUŽBENOJ ODLUCI GRADA OSIJEKA OD 13. OŽUJKA 2020., OTKAZUJU SE ILI ZA DRUGI TERMIN ODGAĐAJU SVA JAVNA DOGAĐANJA PLANIRANA U OŽUJKU I TRAVNJU 2020.

 

SIMFO-ROCK KONCERT

12./13./14.03., u 20 sati, u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Osijeku. Koncertom osmišljenim kao jednom od tri sezonske glazbene premijere odlazimo veliki korak dalje. S dvojakom nakanom: kako bismo dokazali da klasično i suvremeno idu ruku pod ruku kao ponajbolji plesni partneri, ali i kako bismo mladoj publici obznanili koliko je kazalište živo i koliko u njega valja ići. Zato ćemo simfonijski uobličiti velike rock-hitove koji su obilježili cijeli niz generacija, hitove izvođača kao što su: Metallica, Iron Maiden, Queen, Led Zeppelin i Guns 'n' Roses.

 

KONCERTNI CIKLUS GRADA: OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA

01.01.-31.12., tijekom cijele godine, svake srijede u 19:30 sati. Lokacije i detalje o događanju te moguće promjene termina koncerata doznajte klikom na naslov, a ovdje pogledajte cjelokupni program tijekom tekuće sezone. Najčešće lokacije koncerata srijedom su Arheološki muzej u zgradu Glavne straže te Glazbena škola Franje Kuhača, obje u starom gradu Tvrđi.

RASPORED ZA 2020.:

05.03., (iznimno četvrtak, 19:30 sati), Arheološki muzej Osijek | ItalijaGIT ARISTIČKI KVARTET "40 FINGERS"

11.03., Dvorana Doma Željezničar, Osijek JAZZ ORKESTAR ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE Dirigent: DAVOR DROPULJIĆ U suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske

17.03., utorak, Svečana dvorana Umjetničke škole Beli Manastir

18.03., Arheološki muzej Osijek, sopranKA TARINA TOPLEK MIRNA VIDOVIĆ, mezzosopran , glasovirMAJA MAGDALENIĆ BARIĆ

25.03., Arheološki muzej Osijek

08.04., Galerija Kazamat, Osijek

16.04., (iznimno četvrtak, 19:30 sati), Dvorana Doma Željezničar GODIŠNJI  KONCERT  AKADEMSKOG  TAMBURAŠKOG  ORKESTRA STROSSMAYER Dirigent: MLADEN TUTAVAC

06.05., Župa Preslavnog Imena Marijina, Osijek TRIO FIAT LUX JOSIPA LONČAR, sopranistica truba DARIO TESKERA, ALEN KOPUNOVIĆ LEGETIN, orgulje

13.05., Kulturni centar Osijek, flauta i gitara (gosti iz Japana)

20.05., Arheološki muzej Osijek KONCERT PROFESORA I STUDENATA ODSJEKA ZA INSTRUMENTALNE STUDIJE AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

 

CIKLUS ORGOS - ORGULJE OSIJEK

01.01.-31.12., tijekom cijele godine raspored orguljaških koncerata pratite ovdje.

29.02., PREZENTACIJA ORGULJA U FRANJEVAČKOJ CRKVI U TVRĐI u 15 sati, Franjevačka crkva Uzvišenja Sv. Križa (Sv. Antuna), Tvrđa. Na prijestupni dan, 29. veljače 2020., dolaskom u franjevačku crkvu svetog Križa u osječkoj Tvrđi (poznatiju kao crkvu svetog Antuna) imat ćete priliku saznati nešto novo o često zanemarenom dijelu crkvenog prostora - orguljama. Nakon okupljanja ispred samostana na novom trgu Vatroslava Lisinskog u 15 sati, u samostanskoj kapelici slijedi prezentacija koju će održati mladi orguljaš Antun Ivanković. Prezentacija će pokriti teme poput: povijest orgulja, izvedbe orgulja, vrste registara,... A da sve ne ostane na riječima, drugi dio prezentacije odvija se na koru crkve gdje će sudionici prezentacije orgulje moći pogledati iz jedinstvene perspektive.Za više informacija o orgOS prez i o samom projektu orgOS posjetite www.orgos.info

 

KORIZMENI KONCERT PD SVETOGA JOSIPA

29.03., u 19:30, u Kapucinskoj crkvi Sv. Jakova (glavni trg/korzo). Program mješovitoga zbora Društva bit će dopunjen dijelovima korizmene poslanice pape Franje.

 

KONCERT POZDRAV PROLJEĆU I BAGURU

03.04., u 20 sati, Hrvatsko Narodno Kazalište, Koncert je posvećen četrdesetoj godišnjici suradnje s Vidom Bagurom, doajenom hrvatskog folklora, koreografom i etnokoreologom čije koreografije su i na repertroaru HKUD Osijek 1862.

 

LIPANJSKA OPERNA NOĆ HNK U OSIJEKU 2020.

06./2020., sredinom lipnja, u večernjim satima, dvorište Hrvatskog narodnog kazališta

 

OSJEČKO LJETO KULTURE 2020.

06./2020., krajem lipnja, uobičajeno oko 29. lipnja - blagdana nebeskih zaštitnika grada Osijeka, Sv. Petra i Pavla i u prvoj polovini srpnja u staroj baroknoj Tvrđi održava se veliki kazališno-umjetnički festival. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija može se pogledati kazališne i kino predstave, izložbe, performanse i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja. Festival je najveći istočnoj Hrvatskoj, a kvalitetom parira poznatim sličnim kazališnim ljetnim festivalima u široj regiji. Ukoliko ste propustili kakvu zanimljivu predstavu diljem Hrvatske i šire regije, velika je vjerojatnost da ćete ju moći pogledati upravo na „Oljk-u“. U manifestaciji, čiji je organizator Grad Osijek, planirano je 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će biti izvedeni na 22 lokacije. Više informacija i program: Osječko Ljeto Kulture, www.ljetokulture.osijek.hr

 

SVEČANI BOŽIĆNI KONCERT: PANONSKA FILHARMONIJA IZ PEČUHA U OSJEČKOJ KATEDRALI 2020.

 

12./2020., Osječka katedrala, župna crkva Sv. Petra i Pavla. Svečani božićni koncert u Osječkoj katedrali: Panonska Filharmonija iz Pečuha izvodi Mesiju (Messiah, Georg Fridrich Händel), Pjevaju: Zsuzsi Tóth - sopran, Eszter Balogh - alt, Dávid Szigetvári - tenor, Szabolcs Hámori - bas, Festivalski zbor Panonske Filharmonije (zborovođe: András Vass i László Dobos), dirigent: Howard Williams. PANONSKA FILHARMONIJA IZ PEČUHA u subotu 21. prosinca 2019. tradicionalno priređuje svečani božićni koncert u Osječkoj katedrali. Nepropustite veličanstveni oratorij "Messiah" u 19 sati.Skladatelj Georg Fridrich Händel prvi puta ga je izveo davne 1741. godine u Dublinu u Irskoj, a danas su "Hallelujah" i "For Unto Us A Child is Born" tradicijske zborske pjesme neizostavne uz najveće Kršćanske blagdane Uskrs te skori nam Božić... Pannon Filharmonikusok Pécs, najava koncerta: https://www.pfz.hu/en/koncert/1334 Kliknite ovdje za više informacija.

 

BOŽIĆNI I GODIŠNJI KONCERT HKUD OSIJEK 1862 2020.

12./2020., od 18:62 sati, u sindikalnom domu Tvornice šećera Osijek (Šećeranski dom), Frankopanska ulica 99, Donji grad. Koncert će popratiti koreografije i programi HKUD Osijek 1862, koji su izvođeni u 2019. godini uz dodatak božićnih vokalno-instrumentalnih kompozicija. Kliknite ovdje za više informacija.

 

BOŽIĆNI KONCERT HPD LIPA 2020.

25.11., na prvi dan Božića uvečer poslije mise u župnoj crkvi Sv. Mihaela Arkanđela u Tvrđi. Tradicionalni humanitarni koncert Hrvatskog pjevačkog društva Lipa.

 

BOŽIĆNI KONCERT PD SVETOG JOSIPA 2020.

26.12., u 19:30 uvečer poslije svete mise u crkvi Sv. Jakova (Kapucinska crkva). Tradicionalni koncert mješovitoga i muškoga zbora Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek. Kliknite ovdje za više informacija.

 

BOŽIĆNI KONCERT SLAVONSKOG TAMBURAŠKOG DRUŠTVA PAJO KOLARIĆ 2020.

12./2020., Kliknite ovdje za više informacija.

 

NOVOGODIŠNJI KONCERT HNK U OSIJEKU 2020.

12./2020., u 20 sati, Hrvatsko Narodno Kazalište u Osijeku. Tri večeri za redom osjetite dašak bečkog štiha i omiljenog nam Neujahrskonzerta na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu HNK. Već 25 godina Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku sa svojim opernim ansamblom bilježi pretakanje starog u novo ljeto glazbom koja nas podsjeća koliko smo u srcu Mitteleurope. Uz umilne zvuke valcera i polki, uz Straussa starijeg i mlađeg, Lehara, Kalmana i drugih svjetskih i hrvatskih skladatelja te neizostavni Radetzky Marš za grand finale, u društvu dragih vam osoba i prijatelja, provedite ugodnu predsilvestrovsku večer koje ćete se prisjećati sve do nove prilike u prosincu...

 

BOŽIĆNI KONCERT ŽUPE PRESLAVNA IMENA MARIJINA 2021.

01./2021., župna crkva u Donjem gradu, u 19 sati, tradicionalni koncert uoči blagdana Sveta Tri Kralja. Kliknite ovdje za više informacija.

 

NAZDRAVLJE VAM NOVO LJETO - NOVOGODIŠNJI KONCERT HKUD ŽELJEZNIČAR 2021.

01./2021., u HNK u Osijeku. Kliknite ovdje za više informacija.