Izložbe u muzejima i galerijama

Ovdje doznajte informacije o izložbama u muzejima i galerijama kao i ostalim umjetničkim izložbama te njihovim lokacijama.

 

MUZEJ SLAVONIJE – MAGISTRAT

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ – GLAVNA STRAŽA

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

do 02.06., Crtovlja, autora Marcela Bačića. Ciklus Crtovlja je niz izravnih (intervencija raznobojnim olovkama) i neizravnih crteža (frotaža i ponekog kolaža) na notnom papiru te reminiscencijama na Paula Kleea, Maxa Ernsta i Villarda de Honnecourta.“

do 07.06., kolekcija Vugrinec. Kolekcija Vugrinec jedna je od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, među kojima se nalaze i brojna remek-djela. Sadrži neka od najboljih djela Bele Čikoša Sesije, Celestina Medovića, Oskara Hermana, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Emanuela Vidovića, Marina Tartaglie, ali i skulpture Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštroviće, Frane Kršinića...

od 13.06., Hommage Vlastimiru Husiku, Izložbom Hommage V. K. odaje se počast u svibnju 2018. godine tragično preminulom kustosu Muzeja likovnih umjetnosti Vlastimiru Kusiku. Izložba obuhvaća radove neoavangardnih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća te djela umjetnika suvremene hrvatske i posebno osječke likovne scene od 1980-ih do danas.

od 12.09., Osječka risačka škola, U prvoj izložbi Osječke risarske škole prikazat će se početak djelovanja škole u vremenu njezinog prvog učitelja Antuna (Antoniusa) Müntzbergera (Minzberger, Mintzberger, Münzberger) (1800.-1824.). O tom se periodu vrlo malo zna, dosada su istraživani osječki arhivi koji ne nude puno informacija pa će se izložbom pokušati pružiti bolji uvid u djelovanje škole i njenog prvog učitelja.

od 19.09., XIII. Memorijal Ive Kerdića. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike jedinstvena je izložbena manifestacija, na nacionalnoj razini, s respektabilnom tradicijom dugom trideset i osam godina (prva izložba upriličena je u Osijeku i u Zagrebu 1980.), koja se bavi medaljom i malom plastikom kao likovnom vrstom i fenomenom, prezentirajući medaljersku baštinu i hrvatsko suvremeno medaljerstvo i malu plastiku.

od 21.11., Vedran Perkov, izložba ambijentalnih skulptura.  U svojem radu Vedran Perkov se služi lako dostupnim materijalima poput gipsa, kartona ili folija, te njima na području fikcije stvara objekte i prostorne instalacije, koji sugeriraju upotrebne, poznate i moguće predmete i prostore. Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti se sastoji od 5 ambijentalnih instalacija/radova – svaki rad zauzima po jednu prostoriju izložbenog prostora te je jedna u vanjskom prostoru, na pročelju muzeja gdje se inače postavljaju baneri za najave izložbi.

od 23.11., Juraj Dobrović, serigrafije, reljefi i prostorne konstrukcije. Izložba predstavlja presjek cjelokupnog opusa Jurja Dobrovića, od 60-ih godina i 70 godina 20. stoljeća, kada je ovaj umjetnik imao važnu ulogu u Novim tendencijama, međunarodnom umjetničkom pokretu nastalom u Zagrebu, s kojim je Hrvatska 1960-ih godina postala jedno od važnih središta suvremene umjetnosti, pa sve do umjetnikovih kasnijih radova, nastalih početkom novoga milenija. Izložba se temelji na nedavnoj donaciji (2018. godine) samoga umjetnika Muzeju likovnih umjetnosti.

 

MUZEJ ŠKOLJAKA - STALNA IZLOŽBA VODENOG SVIJETA

01.01.-31.12., na izložbi se mogu vidjeti fosilni ostaci beskralješnjaka Panon­skog mora, slatkovodni i kopneni mekušci Slavonije i Baranje, te školjke, puževi, koralji, zvjezdače, rakovi, morski psi i neobične ribe iz raznih svjetskih mora i oceana. Izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK - GISKO

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

04.-20.05, izložba 100 godina izviđača u Osijeku, u organizaciji Izviđačkog kluba Javor

do 27.06., izložba fotografija „Secesija Osijeka i Subotice“ koja je dio EU projekta INTERREG IPA CBC Hrvatska – Srbija Secesijska turistička ruta

 

IZLOŽBE U GALERIJI KAZAMAT TVRĐA - HRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH UMJETNIKA OSIJEK

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ GALERIJI "WALDINGER", "KAZAMAT" I "BARUTANA"

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

PANNONIAN CHALLENGE - RETROSPEKTIVA

02.-06./2019., otvorenje 25. veljače u 20 sati u caffe baru Peppermint. Krećemo sa zagrijavanjem i pripremama za veliki jubilarni XX. Pannonian Challenge! Kulturno se uzdižemo i lagano družimo uz cugu-dvije kroz odabrane radove, više autora, izlaganih tijekom 11 godina, imat ćete priliku vidjeti koliko se trud, ljubav i upornost isplate. Ovo je prva izložba fotografija u nizu pa te pozivamo na opušteno druženje i prisjećanje na prijašnja izdanja Pannonian Challengea.

 

MEĐUNARODNI DAN ARHIVA: IZLOŽBE U DRŽAVNOM ARHIVU

07.-12.06., ovogodišnja tema "bicikl" popraćena je raznovrsnim događanjima. Državni arhiv u Osijeku je iz svog fundusa odabrao i u izložbi predstavio arhivske izvore koji na brojne načine tematiziraju pitanje pojave i korištenja bicikla, bicikliranja u prometu i biciklizma kao sporta i udruživanja. Tako je bicikl kao tema pronađen u najrazličitijim izvorima uprave, gospodarstva, školstva, društvenog i kulturnog života Osijeka.
Uz otvorenje izložbe, zahvaljujući dobroj volji Turističke zajednice Grada Novske, Državni arhiv u Osijeku je posudio replike povijesnih bicikala na kojima posjetitelji izložbe mogu iskušati vožnju naših predaka na biciklima s velikim prednjim kotačem.