Izložbe u muzejima i galerijama

Ovdje doznajte informacije o izložbama u muzejima i galerijama kao i ostalim umjetničkim izložbama te njihovim lokacijama.

 

MUZEJ SLAVONIJE – MAGISTRAT

01.01.-31.12., Lapidarij antičkih spomenika

01.01.-31.12., Osječko, izložba o povijesti grada u 19. st.

26.10., Zastave iz fundusa Muzeja Slavonije. Izložbom će biti predstavljena zbirka zastava Muzeja Slavonije, koja je brojem predmeta mala u odnosu na ostale zbirke, ali unikatnošću većine primjeraka vrlo vrijedna. Zbirka zastava Muzeja Slavonije druga je najznačajnija zbirka ove vrste u Hrvatskoj. Na izložbi će biti izložene unikatne zastave osječkih cehova i udruga kroz koje se ogleda gospodarska, društvena i kulturna povijest Osijeka u razdoblju od 1800. godine do Drugog svjetskog rata.

 

MUZEJ SLAVONIJE – GLAVNA STRAŽA

01.01.-31.12., Prapovijest; Seoba naroda i srednji vijek

21.09., „Čistom vjerom, čvrstom rukom“, otvorenje izložbe koja prikazuje Svetog Ladislava kao prvaka vjere i junaka domovine. Zgrada Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2i. Ladislav I. poznat i kao Sveti Ladislav, mađarski kralj (1077. - 1095.) iz dinastije Arpadovića, brat Jelene Lijepe, žene hrvatskoga kralja Dmitra Zvonimira. Svojoj sestri, Jeleni Lijepoj nakon smrti njenog muža, kralja Dmitra Zvonimira osvojio je dio Hrvatske između Drave i Gvozda. Osvojeno nije postalo dio Ugarske nego ga je dao na upravu Almošu, svome nećaku. Kako je Ladislav I. u Ugarskoj učvrstio kršćanstvo, tako je učinio i na prostoru koji je osvojio u Hrvatskoj. Za Hrvate značajan je jer je koncem XI. stoljeća u Zagrebu osnovao Biskupiju i tako tome gradu postavio preduvjete da jednoga dana postane kulturno, vjersko i političko središte hrvatskoga naroda. Svetac je suzaštitnik zagrebačke katedrale. Posvećen mu je i jedan oltar gdje se nalazi i njegov kip. Najviše se štuje u sjevernoj Hrvatskoj, a njegove se relikvije u Hrvatskoj čuvaju u Zagrebu i Dubrovniku. Kanoniziran je 29. lipnja 1192. godine i legenda ga prikazuje kao pobožnog viteškoga kralja. Prikazivan je, najčešće, u oklopu s krunom i plaštom te štitom na kojem je križ sa dva poprečna kraka, idal viteštva i idal kršćanina.

19.10.-28.01., "500 godina reformacije", Povodom petsto godina reformacije Muzej Slavonije i Evangelička (luteranska) crkva u RH Crkvena općina Osijek pozivaju vas da u Zgradi Glavne straže (Trg Svetog Trojstva 2) od 19. listopada 2017. do 28. siječnja 2018. posjetite izložbu "500 godina reformacije: povijesni tragovi i baština osječkih evangelika – luterana". Na izložbi ćete vidjeti neke od predmeta vezanih za reformaciju koje čuva Muzej Slavonije, ali i po prvi puta baštinu koju čuva Evangelička crkvena općina Osijek.

 

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

01.01.-31.12., izložbe tijekom 2017. godine pogledajte ovdje.

 

STALNA IZLOŽBA VODENOG SVIJETA

01.01.-31.12., na izložbi se mogu vidjeti fosilni ostaci beskralješnjaka Panon­skog mora, slatkovodni i kopneni mekušci Slavonije i Baranje, te školjke, puževi, koralji, zvjezdače, rakovi, morski psi i neobične ribe iz raznih svjetskih mora i oceana.

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK - GISKO

01.01.-31.12., ovdje pregledajte izložbe u organizaciji GISKO-a tijekom 2017. godine

 

PUTUJUĆA IZLOŽBA I PUTOPISNO PREDAVANJE: TANZANIJA I ZANZIBAR

19.10., caffe bar Trica u 19 sati. Povodom pet godina Jungle Tribe agencije u Hrvatskoj, odlučili smo organizirati putujuću izložbu najboljih fotografija s naših putovanja, zabilježenih upravo od strane Vas, naših putnika, koje smo kroz 5 godina djelovanja odveli u sve bliže i dalje kutove svijeta. Putujuću izložbu započinjemo u Osijeku, u caffe bar Trica, gdje ćemo uz izložbu koja će biti izložena tjedan dana, na otvorenju imati i putopisno predavanje o Tanzaniji i Zanzibaru. Dođite, podružite se s nama, saznajte tajnu Hakuna Matete, a za najsretnije, na samom otvaranju izložbe imamo i poneku nagradu! Naime, sve fotografije koje se nađu na izložbi mogu postati upravo vaše, a za najbrže i najspretnije u jednoj zabavnoj igrici dijelit ćemo i Jungle ruksak!

 

IZLOŽBA FILIPA BOJOVIĆA U MMML STUDIO REZIDENCIJI

27.10., u 19 sati otvorenje izložbe u MMML Studio - Rezidenciji (Adresa: Zeleno polje 30, Osijek). Prije izložbe, u 18 sati, predviđen je razgovor s Filipom prilikom kojega će prezentirati dosadašnje radove kao i radove načinjene na rezidenciji. Filip Bojović / Novi Sad, Srbija filipbojovic.tumblr.com Filip Bojović je autor mlađe generacije sa boravištem u Novom Sadu, Srbija. Diplomirao je na Akademiji Umjetnosti u Novom Sadu, na Odsjeku za nove likovne medije. Inicijator je i osnivač umjetničkog i dizajnerskog kolektiva A3.Format za što je 2010. dobio nagradu Grifon u kategoriji Knjiga i druge publikacije. Intenzivno se bavi grafičkim dizajnom a studijsko iskustvo stjeće u agencijama poput Peter Gregson Studio (Novi Sad, Srbija), Bruketa&Žinić OM (Zagreb) te radi kao freelancer na raznim projektima. Izlagao na velikom broju izložbi (Mixer Design Expo, Ideologija Dizajna, Laserski Samit Jeftine Grafike, Oktobarski Salon, Grifon...), idejni začetnik nekoliko zapaženih radionica (A3. Format – Uradi sam 1, Dizajner: Autor ili Univerzalni vojnik...). Radovi mu izlaze u publikacijama diljem svijeta (Gold&Silver / Hong Kong, 3D Type Book / London, Art always has it's consequences / Zagreb, Print Magazine / New York...). Intenzivno promatra okolinu te istu bilježi analognom fotografijom. Dodatne informacije kod organizatora: mariomatokovic.com