Izložbe u muzejima i galerijama

Ovdje doznajte informacije o izložbama u muzejima i galerijama kao i ostalim umjetničkim izložbama te njihovim lokacijama.

 

MUZEJ SLAVONIJE – MAGISTRAT

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

do 16.11., EGIPATSKO BLAGO U OSIJEKU - HRVATSKA FASCINACIJA STARIM EGIPTOM, na izložbi će se predstaviti 60 egipatskih predmeta iz devet hrvatskih muzeja koji će biti popraćeni brojnim slikovnim i filmskim materijalom. Izložba se tematski bavi najranijom prisutnošću egipatskih predmeta na našim prostorima, hrvatskim putnicima i istraživačima u Egiptu, egiptomanijom, muzejskim i privatnim zbirkama te današnjom situacijom u egiptološkoj znanosti u Hrvatskoj.

do 3./2020., OD ROKOKOA DO SECESIJE - izbor iz fundusa Muzeja grada Splita”. Autorica izložbe, kustosica Darka Perun Kerum, navodi kako se nakon više od dva desetljeća od zadnje izložbe na kojoj su izlagani predmeti iz Zbirke te nakon minucioznog i zahtjevnog restauratorskog rada na predmetima, ukazala potreba opsežnije obrade građe i njezinog izlaganja, odnosno prezentiranja javnosti kroz izložbu naziva “Od rokokoa do secesije – odijevanje i modni pribor – izbor iz fundusa Zbirke tekstila i modnog pribora” na kojoj se prvi put izlažu predmeti, a i oni koji su već bili izlagani cjelovito su obrađeni. Osim načina nošenja, kustosici je bilo važno uspostaviti intimnu vezu između pojedinih odjevnih predmeta i modnog pribora te njihovih vlasnika, ispisujući na taj način dio osobne biografije svakog predmeta u određenom povijesnom i kulturnom okviru svrstavajući Split na europsku modnu kartu kamo je i oduvijek pripadao. Kustosica Muzeja Slavonije, Andreja Šimićić napominje da Muzej grada Splita i Muzej Slavonije godinama surađuju razmjenjujući iskustvo stručnoga rada, no izložbom “Od rokokoa do secesije – odijevanje i modni pribor – izbor iz fundusa Grada Splita” prvi je puta osječka javnost dobila prigodu u svome gradu vidjeti dio fundusa Zbirke odjeće i modnoga pribora Muzeja grada Splita.

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ – GLAVNA STRAŽA

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

do 17.11., ŽIVOTINJA, AUTORICA VLATKA ŠKORO. Autorica pronalazi inspiraciju u pojedinim vrstama koje ju intrigiraju radi karaktera, odnosno ekspresije, ali i radi svoje plastičke strukture. Heterogena skupina Vlatkinih životinja, koje se u prirodnim staništima teško mogu naći na jednom mjestu, produkt je, dakle, autoričina sentimenta, njezinog osobnog pogleda na (životinjski) svijet koji je zasnovan na poštivanju okoline i svih njenih dijelova, ali i njezinog profesionalnog kiparskog pogleda kojim opaža, potom i prenosi, u naturalističkom duhu, oblikovne karakteristike ovih životinja.

do 16.11., XIII. MEMORIJAL IVE KERDIĆA. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike jedinstvena je izložbena manifestacija, na nacionalnoj razini, s respektabilnom tradicijom dugom trideset i osam godina (prva izložba upriličena je u Osijeku i u Zagrebu 1980.), koja se bavi medaljom i malom plastikom kao likovnom vrstom i fenomenom, prezentirajući medaljersku baštinu i hrvatsko suvremeno medaljerstvo i malu plastiku.

19.-20.11., PERFORMANCE ART FESTIVAL

21.11. do 31.01., VEDRAN PERKOV, IZLOŽBA AMBIJENTALNIH SKULPTURA.  U svojem radu Vedran Perkov se služi lako dostupnim materijalima poput gipsa, kartona ili folija, te njima na području fikcije stvara objekte i prostorne instalacije, koji sugeriraju upotrebne, poznate i moguće predmete i prostore. Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti se sastoji od 5 ambijentalnih instalacija/radova – svaki rad zauzima po jednu prostoriju izložbenog prostora te je jedna u vanjskom prostoru, na pročelju muzeja gdje se inače postavljaju baneri za najave izložbi.

23.11.-23.02., JURAJ DOBROVIĆ, SERIGRAFIJE, RELJEFI I PROSTORNE KONSTRUKCIJE. Izložba predstavlja presjek cjelokupnog opusa Jurja Dobrovića, od 60-ih godina i 70 godina 20. stoljeća, kada je ovaj umjetnik imao važnu ulogu u Novim tendencijama, međunarodnom umjetničkom pokretu nastalom u Zagrebu, s kojim je Hrvatska 1960-ih godina postala jedno od važnih središta suvremene umjetnosti, pa sve do umjetnikovih kasnijih radova, nastalih početkom novoga milenija. Izložba se temelji na nedavnoj donaciji (2018. godine) samoga umjetnika Muzeju likovnih umjetnosti.

 

MUZEJ ŠKOLJAKA - STALNA IZLOŽBA VODENOG SVIJETA

01.01.-31.12., na izložbi se mogu vidjeti fosilni ostaci beskralješnjaka Panon­skog mora, slatkovodni i kopneni mekušci Slavonije i Baranje, te školjke, puževi, koralji, zvjezdače, rakovi, morski psi i neobične ribe iz raznih svjetskih mora i oceana. Izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U DRŽAVNOM ARHIVU

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK - GISKO

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U GALERIJI KAZAMAT TVRĐA - HRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH UMJETNIKA OSIJEK

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

12.-27.10., MEMORIJA, gostujuća izložba galerije Vladimir Bužančić iz Zagreba, Darije Petković i Mejra Mujičić, kustoska koncepcija: Anita Zlomislić

02.11.-17.11. SKUPNA IZLOŽBA, umjetnici: Igor Čabraja, Predrag Pavić, Igor Ruf, otvorenje izložbe u 20 sati

22.11.-29.11. VIRTUALNA GALERIJA, otvorenje izložbe u 19 sati
 

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ GALERIJI "WALDINGER", "KAZAMAT" I "BARUTANA"

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

do 24.11., VIKTOR POPOVIĆ: BEZ NAZIVA (ARHIV ST3: VOJNA BOLNICA), izložba Viktora Popovića u galeriji Waldinger – Gradskim galerijama Osijek predstavlja kontinuitet umjetnikovog istraživanja usmjerenog na sagledavanje lokacije iz svoje neposredne blizine, Splita 3, dijela grada u kojem je odrastao i živi te predstavlja memoriju prizora koji može postojati upisan u njegov pogled. Radovi okupljeni u projekt Bez naziva (Arhiv ST3) i njihov kontinuitet u Bez naziva (Arhiv ST3: Vojna bolnica) predstavljaju vizualno istraživanje koje je postalo, sad već dugoročan, predmet umjetnikova interesa. Do sada su različite izvedbe i interpretacije radova ovog slojevitog projekta realizirane u različitim medijima i formatima te različitim muzejskim, galerijskim, odnosno izlagačkim kontekstima. U okviru recentnih reinterpretacija projekta Viktor usmjerava pogled na odabrane prizore iz prošlosti vojne bolnice, kao mjesta putem kojeg može uokviriti niz društvenih promjena ili ekonomskih odnosa, aktualnih stanja i trenutnih pozicija u gradu Splitu ili Hrvatskoj.

 

IZLOŽBE U AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU (AUK)

01.01.-31.12., ovdje pregledajte izložbe u AUK tijekom godine

12.-13.11., 4. MEĐUNARODNI FESTIVAL UMJETNOST I ŽENA, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku (nekadašnja Umjetnička akademija u Osijeku) 2016. godine organizira umjetničku i kulturnu manifestaciju, Međunarodni festival „Umjetnost i žena“, u okviru kojega predstavlja odnose umjetnosti i žene – ostvarenja žena umjetnica iz Hrvatske i inozemstva, ali i umjetničko tematiziranje te kulturološko pozicioniranje žene spram i u umjetnosti. Svrha ove manifestacije je demarginaliziranje tzv. ženske umjetnosti i nužno oslobađanje od balasta stereotipnog etiketiranja umjetničkog stvaralaštva žena. Festival „Umjetnost i žena“ 2019. godine uzima u obzir interdisciplinarni pristup umjetničkom stvaralaštvu obuhvaćajući teme iz područja književnosti, glazbe, likovnih i izvedbenih umjetnosti, kreativnih industrija te novih medija. Tako u sadržaj festivala ulaze programi poput likovnih izložbi, glazbenih izvedbi, otvorenih predavanja, gostovanja domaćih i/ili inozemnih autorica, okrugli stol i sl.

 

OSJEČKO LJETO KULTURE 2020.

06./2020., krajem lipnja, uobičajeno oko 29. lipnja - blagdana nebeskih zaštitnika grada Osijeka, Sv. Petra i Pavla i u prvoj polovini srpnja u staroj baroknoj Tvrđi održava se veliki kazališno-umjetnički festival. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija može se pogledati kazališne i kino predstave, izložbe, performanse i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja. Festival je najveći istočnoj Hrvatskoj, a kvalitetom parira poznatim sličnim kazališnim ljetnim festivalima u široj regiji. Ukoliko ste propustili kakvu zanimljivu predstavu diljem Hrvatske i šire regije, velika je vjerojatnost da ćete ju moći pogledati upravo na „Oljk-u“. U manifestaciji, čiji je organizator Grad Osijek, planirano je 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će biti izvedeni na 22 lokacije. Više informacija i program: Osječko Ljeto Kulture, www.ljetokulture.osijek.hr