Originalna osječka knedla – najbolja tradicijska slastica u Hrvatskoj!

U utorak 19. prosinca 2017. su u Zagrebu dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ najboljima iz područja ruralnog turizma, a u kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija, broncom je okićena Originalna osječka knedla!

 

Što je Originalna osječka knedla?

Naši turisti redovito pitaju za nju, a Osječani već dobro znaju - Originalna osječka knedla je dio gastronomske povijesti koju je Turistička zajednica grada Osijeka tijekom 2016. godine oživjela u suradnji s Ugostiteljsko-turističkom školom u Osijeku. Njihov profesor g. Ivan Kelava osmislio je jedinstven i slastan stari-novi recept.

Tradicionalnoj slavonskoj, pa time i osječkoj, knedli sa šljivama uz krumpirovo tijesto dodani su mljeveni orasi i mak, a uz „prezle“ knedla je popržena na mješavini oraha, šećera i cimeta te poslužena uz kiselo-slatko vrhnje i pekmez od šljiva. Ako još niste, jednostavno ju morate kušati u jednoj od kavana ili restorana u gradu.

Tijekom Adventa u Osijeku prošećite do adventskog sajma pred Katedralom i u kućici restorana Muzej Okusa, smještenoj ispred Turističkog-info centra TZ Osijek, kušajte odličnu Originalnu osječku knedlu!

Kako je nastala priča o knedli?

Temelj ovoj tipično osječkoj slatkoj gastronomskoj priči je povijesna legenda o neobičnom načinu oslobođenja grada od Osmanlija u drugoj polovini 17. stoljeća i "Knedl satu":

Godine 1526. u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva. Na veliku sreću u petak, 29. rujna 1687. u 11 sati bez ispaljenog metka grad je oslobođen! Osječani usadiše taj datum i sat duboko u svoje sjećanje. Početkom 18. stoljeća obnoviše svoje crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikada ne zaboravi, počeše zvoniti svakoga petka u 11 sati kao da je podne. Crkve tako zvone i danas! Osječke domaćice dvadesetih godina 20. stoljeća shvatiše „crkve im govore“ da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj se staro osječki - essekerski izraz vremenom promijeni u „Knedl sat“, po omiljenom jelu od tijesta, kojem smo danas dodali šljivu, mak, orahe i nastade „Originalna osječka knedla“.

Nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma. Upravo zato Originalnu osječku knedlu je na ovo državno natjecanje nominirala Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

Najboljima su uručene zlatne, srebrne i brončane plakete te posebna priznanja u sedam kategorija, a u kategoriji Tradicijska ruralna gastronomija su uz Osijek (bronca), medalje otišle u Oprisavce OPG-u Kuća Dida Tunje (zlato) te u Supetar za originalnu bračku kuhinju (srebro).

Kao i na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, na kojima je Osijek proglašen Najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske, uz bok „Gradu na Dravi“ ponovno su stali naši kolege turistički djelatnici i ugostitelji iz Baranje. U zasebnim kategorijama nagrađeni su: Hotel Lug iz Luga (srebro), „Akademija blata“ restorana Baranjska kuća (bronca) i vinarija Svijetli dvori (zlato) iz Karanca, te manifestacija Vinski maraton iz Zmajevca (srebro).

Na forografiji: dobitnici plaketa iz Osijeka i Baranje

Kako su odabrani najbolji?

Na natječaj je koji su raspisali tvrtka HF Eko Etno Grupa iz Zagreba, poznata po sajamskoj manifestaciji Eko Etno, i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj, pristiglo 130 prijava iz 18 županija, a pred komisijom koja je odlučivala o najboljima i ove je godine bio nimalo lak zadatak.

Komisija koju je predvodila mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“, u Osijeku je posjetila restoran Muzej Okusa, najbolji restoran u Slavoniji i Podunavlju, te su u njemu kušali Originalnu osječku knedlu. Ono što ih se posebno dojmilo jest činjenica da je jedna zanimljiva povijesna legenda, kombinirana s tradicijskim jelom kraja, rezultirala odličnom gastronomskom pričom koja se na radost i u slast turista širi osječkim restoranima.

Na dodjeli nagrada, posebni izaslanik premijera Plenkovića, ministar turizma Gari Cappelli naglasio je važnost ovoga natjecanja te je osobno čestitao direktoru Turističke zajednice Grada Osijeka g. Saši Uranjeku na još jednoj nagradi koja je zasluženo otišla u Osijek.

Na fotografiji s lijeva na desno: direktor TZ Osijek, Saša Uranjek; koordinatorica manifestacije Vinski Maraton iz Baranje, Gabriela Gerštmajer; ministar turizma R. Hrvatske, Gari Cappelli