Uskrs u Osijeku

Između vikenda uz Cvjetnu nedjelju i Uskrsnog ponedjeljka u središtu grada na glavnom trgu događaju se dva programa. „Šarana Jaja Bojama Grada“ je festival koji slavi različitost uskrsnih narodnih običaja stanovnika Osijeka pa se tako može upoznati kako Uskrs slave Hrvati, Mađari, Srbi, Nijemci, Rusini, Slovaci, Česi, Ukrajinci i druge nacionalne manjine uz bogat glazbeni i kulturno-umjetnički program te sajam obrtničkih i proizvoda seoskih domaćinstava.

U tjednu pred Uskrs na istome se trgu odvija program uskrsnog „Zekinog sajma“. Na sajmu uz velik broj štandova na kojima se može pronaći i lijepe poklone za najdraže osobe, najpopularniji događaj je izrada ogromnog uskrsnog gnijezda veličinom dostojno svjetskog rekorda. Na Veliku Subotu na trgu se može zabaviti uz bogat glazbeni program, a najveća je atrakcija dolazak „Motozeka“, stotinjak članova moto-kluba Osijek koji odjeveni u uskršnje zečeve okupljenu djecu darivaju slatkim poklonima. Uz veliko gnijezdo s ogromnim pisanicama na trgu se priređuje i natjecanje u „tucanju jaja“, zabavni program s mađioničarom, mini-lunapark te prigodni „Uskrsni tramvaj“ s predstavom i poklonima za djecu i obitelji.

Na Uskrsni ponedjeljak program seli na lijevu obalu Drave u „Zoo Land“ gdje se djeca mogu zabaviti uz radionice i predstave, a roditelji upijati prve proljetne zrake sunca na prostranoj terasi. Uskrsni vikend ujedno i službeni početak vožnje skele „Kompe“ preko rijeke Drave do ZOO vrta.