Advent u Osijeku

Tijekom prosinca svakako posjetite Osijek i sudjelujte u brojnim blagdanskim događanjima. Adventska događanja u gradu započinju prvog adventskog vikenda, a kao i svake godine intenziviraju se nakon 2. prosinca, Dana grada.

Tijekom blagdana očekuju vas prigodne izložbe, koncerti u galerijama, muzejima i crkvama, a posebno je zabavan „Božićni tramvaj“ gdje najmlađe tijekom vožnje tijekom vesele predstave daruje Djed Božićnjak.

Središnja su događanja tijekom Došašća ipak božićni sajmovi i koncerti na otvorenom. Uz sajam na glavnome trgu najpopularniji je festival „Advent u Tvrđi“. Tijekom tridesetak dana trajanja, stara gradska jezgra i Trg Svetog Trojstva djeluju još romantičnije zahvaljujući maštovitom blagdanskom uređenju, a kućice s obrtničkim proizvodima i gastro ponudom jednostavno vas pozivaju da ih obiđete. Uz kuhano vino i punč te osječko božićno pivo i vina lokalnih vinara, koncerti na trgu znaju potrajati do kasnih večernjih sati.

Dio događanja uz Advent u Tvrđi su i zanimljiva događanja poput natjecanja u sječi drva, degustacija najveće Hrvatske torte, dječje radionice i svečano zalijevanje božićne pšenice.

Ukoliko boravak na otvorenom uz snijeg nije vaš pojam romantičnog ozračja ipak ne brinite, po trgu su „razbacane“ starinske peći na drva koja će uz zagrljaj s voljenom osobom i najhladniju zimsku večer učiniti toplom i nezaboravnom.

Završnica predbožićnih i božićnih događanja događa se na Silverstovo. Tada se božićni sajam seli u središte grada, a na nekoliko pozornica se odvijaju koncerti za sve ukuse, od tradicionalne tamburice preko pop-rock glazbe do electro zvuka. Kada zvona obližnje katedrale najave ponoć, Osječani i gosti Novu godinu pozdravljaju „bečkim“ valcerom i velikim vatrometom. I zabava se nastavlja!