Osječki knedl sat

Godine 1526. u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva. Na veliku sreću u petak, 29. rujna 1687. u 11 sati grad je oslobođen! Osječani usadiše taj datum i sat duboko u svoje sjećanje. Početkom 18. stoljeća sagradiše prve crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikada ne zaboravi, počeše zvoniti svakoga petka u 11 sati kao da je podne. Crkve tako zvone i danas!

Osječke domaćice dvadesetih godina 20. stoljeća shvatiše „crkve im govore“ da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj se essekerski izraz vremenom promijeni u „Knedl sat“, po omiljenom jelu od tijesta, kojem smo danas dodali šljivu, mak, orahe i nastade „Osječka knedla“.

Recept za Originalnu Osječku knedlu razvila je Ugostiteljska škola u Osijeku u suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka.

Sastojci: kuhani protisnuti krumpir, glatko brašno, oštro brašno, jaja, šećer, sol, mak, mljeveni orasi, šljive

Sastojci za prženje knedli: maslac, krušne mrvice, orasi, mak, cimet, šećer

Priprema: Krumpir skuhati u ljusci, oguliti i ohladiti te zatim protisnuti. Dodati brašno, jaje, sol, šećer, mak i mljevene orahe. Mijesiti dok se dobije kompaktna smjesa te od nje oblikovati okruglice (knedle) u koje se utisnu šljive punjene pekmezom od šljiva. Knedle skuhati u kipućoj vodi te ih zatim popržiti na smjesi od krušnih mrvica, maslaca, oraha, maka, cimeta i šećera. Poslužiti uz kiselo vrhnje, pekmez od šljiva i šećer za dekoraciju.

Poslušajte zvona osječkih crkvi petkom u 11 sati, a zatim kušajte Originalnu osječku knedlu!