Dolazak i kretanje Osijekom

Ovdje pročitajte kako doći u Osijek, doznajte koje željezničke, autobusne i zrakoplovne linije vode prema Osijeku, kako se kretati gradom putem javnog prijevoza te gdje parkirati vaše vozilo ili turistički autobus.

DOLAZAK

Osijek se nalazi prijelazu iz srednje u jugoistočnu Europu, na pola puta između glavnih gradova Hrvatske, Srbije, Mađarske te Bosne i Hercegovine. Tako će vam automobilom od Zagreba, Beograda i Budimpešte do Osijeka trebati oko 2,5 sata, a od Sarajeva oko 4 sata vožnje. Od granice s Mađarskom udaljenost je 50 km, od Srbije 35 km, a od Bosne i Hercegovine 100 km.

Sa Zagrebom i drugim većim gradovima u Hrvatskoj, Osijek je izravnim linijama povezan željeznicom te čestim autobusnim linijama. Do glavnih gradova susjednih zemalja javnim prijevozom ćete doći uz presjedanje, a izravnu vezu autobusom možete ostvariti od Beograda (SRB).

Zrakoplovne linije u zemlji Osijek povezuju sa Zagrebom, Rijekom, Splitom i Dubrovnikom dok su inozemne polazne zračne luke Stuttgart (DE) i Basel (CH). Do Osijeka se relativno brzo dolazi i od aerodroma u Zagrebu (HR), Budimpešti (HU), Beogradu (SRB) i Tuzli (BiH).

Ukoliko ste putnik na turističkom brodu, cruiseru, u Osijek ćete Dunavom te Dravom sa sjevera doploviti iz Budimpešte i Mohača, a s istoka od obale Crnog mora preko Beograda, Novog Sada, Iloka i Vukovara (ovdje pogledajte kalendar uplovljavanja cruisera u Osijek, Vukovar, Ilok i Batinu Lučkih uprava Osijek i Vukovar).

AUTOMOBILOM

Sa zapada autocestama A3 - A5 (Ljubljana, SLO – Zagreb – Slavonski Brod – Đakovo – Osijek). Sa zapada i istoka državnom cestom D2 (Graz, A – Maribor, SLO - Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Našice – Osijek – Vukovar – Ilok – Novi Sad, SRB – Beograd, SRB). S juga i sjevera državnom cestom D7 ili autocestom A5 (Bosanski Šamac, BiH – Slavonski Šamac – Đakovo – Osijek – Beli Manastir – Pečuh, HU – Budimpešta, HU).

VLAKOM

Linijski prijevoz putnika željeznicom u Republici Hrvatskoj pruža tvrtka HŽ - Putnički prijevoz d.o.o. (Hrvatske željeznice). Izravnim vlakom bez presjedanja iz Osijeka možete putovati do odredišta u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj županiji te do Grada Zagreba, a s kratkim vremenom presjedanja do odredišta u Brodsko-posavskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te odredištima na Jadranu. Informacije o voznom redu: Hrvatske Željeznice

Do željezničkog kolodvora od glavnog trga radnim danom i subotom možete doći tramvajem na liniji 3: Trg dr. Ante Starčevića – Autobusni kolodvor – Željeznički kolodvor – Trg dr. Ante Starčevića. Polasci s trga su prilagođeni voznom redu vlakova. Ovdje pogledajte vozni red tramvaja.

Međunarodna željeznička linija Osijek (HR) - Sombor (SRB)

Željeznička veza Osijek - Sombor s presjedanjem u Erdutu (HR) ili Bogojevu (SRB) u prometu je dva puta radnim danom: u 6:30 (presjedanje u Bogojevu, dolazak u Sombor u 9:45) te u 13:20 (presjedanje u Erdutu, dolazak u Sombor u 15:40). Povratak iz Sombora u Osijek je moguć također dva puta dnevno: u 7:00 (presjedanje u Bogojevu, dolazak u Osijek u 9:20) te u 12:55 (presjedanje u Erdutu, dolazak u Osijek u 15:20). Linija ne prometuje vikendom. U Somboru je putovanje Srbijom do Subotice, Novog Sada moguće nastaviti vlakovima Željeznica Srbije. Na web stranici Hrvatskih Željeznica doznajte više informacija o voznom redu u unutarnjem prometu vlakova te o međunarodnom voznom redu vlakova s brojevima telefona kolodvora.

Međunarodna željeznička linija Osijek (HR) - Vinkovci (HR) - Beograd (SRB)

Željezničku vezu Osijek - Beograd s brzim presjedanjem u Vinkovcima možete ostvariti od ponedjeljka do subote - polazak iz Osijeka u 13:53, dolazak u Vinkovce u 14:35 (nedjeljom treba računati s duljim vremenom presjedanja.) Vlak iz Vinkovaca polazi u 14:39, a u Beograd stiže u 17:30. Na web stranici Hrvatskih Željeznica doznajte više informacija o voznom redu u unutarnjem prometu vlakova te o međunarodnom voznom redu vlakova s brojevima telefona kolodvora.

Međunarodna željeznička linija Budimpešta (HU) – Osijek (HR) – Sarajevo (BIH)

Dobro poznata željeznička veza od glavnog grada Mađarske te od glavnog grada Bosne i Hercegovine s vezama prema Jadranskom moru trenutno je u prekidu.

NAPOMENA Trenutno je od Budimpešte do Osijeka i obratno moguće doći autobusnom linijom prijevoznika Flixbus (ovdje pogledajte vozni red autobusa Flixbus).

Jedino moguća veza Osijeka i Budimpešte vlakom uključuje prijevoz Hrvatskim Željeznicama do Belog Manastira, te dalje taxi prijevozom do Mohača (HU) odakle se može nastaviti vlakom Mađarskih željeznica. Za prijevoz Mađarskim Željeznicama posjetite stranicu MAV-csoport. Od Osijeka do Sarajeva možete doći autobusnom linijom prijevoznika Globtour Međugorje, EuroBusWays/Panoramabus i Croatia Bus.

AUTOBUSOM

Autobusnim kolodvorom Osijek upravlja tvrtka Ariva Panturist d.d., dio grupacije Arriva - Deutsche Bahn. Linijski prijevoz putnika do Osijeka pruža veći broj autobusnih prijevoznika.

Do odredišta u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji te do velikih gradova u drugim dijelovima Hrvatske možete doći autobusnim linijama prijevoznika Arriva. Vozni red prijevoznika Arriva pregledajte ovdje.

Do odredišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji (gradovi Vukovar i Ilok), možete doći autobusnim linijama prijevoznika Čazmatrans Vukovar. Vozni red prijevoznika Čazmatrans Vukovar pregledajte ovdje.

Međunarodne linije izravno do autobusnog kolodvora Osijek - prijevoznik Arriva. Vozni red pregledajte ovdje.

 • Srbija: Novi Sad, Beograd
 • Švicarska: Zürich, Luzern, Basel
 • Njemačka: Stuttgart, München
 • Slovenija: Maribor, Ptuj

Međunarodne linije izravno do autobusnog kolodvora Osijek – prijevoznik FlixBus. Vozni red pregledajte ovdje.

 • Mađarska: Budimpešta željeznički kolodvor Kelenföld, Budimpešta autobusni kolodvor Budapest Népliget, Budimpešta zračna luka Budapest Ferihegy
 • Austrija: Osijek – Maribor – Graz – Beč
 • Slovačka: Osijek – Budimpešta – Bratislava
 • Češka: Osijek – Budimpešta – Bratislava – Brno – Prag
 • Slovenija: Osijek - Ptuj - Maribor
 • Njemačka: Osijek - Ptuj - Maribor - Graz - München – Stuttgart - Stuttgart zračna luka - Pforzheim - Karlsruhe

Linije iz Bosne i Hercegovine izravno do autobusnog kolodvora Osijek

Vozni red autobusa svih hrvatskih autobusnih kolodvora možete pronaći i na stranici www.vollo.hr

Do autobusnog kolodvora od glavnog trga radnim danom i subotom možete doći tramvajem na liniji 3: Trg dr. Ante Starčevića – Autobusni kolodvor – Željeznički kolodvor – Trg dr. Ante Starčevića. Ovdje pregledajte vozni red tramvaja.

ZRAKOPLOVOM

Zračna luka u Osijeku nalazi se uz državnu cestu D2, smjer Osijek – Vukovar, u selu Klisa, 15 km od središta grada. Informacije o voznom redu: On-line vozni red Zračna Luka Osijek.

Osijek je izravnim letovima povezan sa sljedećim gradovima:

Od grada u zračnu luku i obratno

Prijevoz putnika do i od Zračne luke Osijek moguć je taxi prijevozom. Više doznajte ovdje.

JAVNI PRIJEVOZ I KRETANJE GRADOM

Od gradskog naselja Josipovac, preko gradskih četvrti Retfala, Gornji grad, Tvrđa i Donji grad do naselja Sarvaš, Osijek je uz rijeku Dravu izdužen gotovo 25 km. Zato je najjednostavniji način kretanja gradom onaj javnim prijevozom, tramvajem i autobusom prijevoznika GPP - Gradski prijevoz putnika. Sam grad (naselje Osijek) premrežen je s oko 40 km biciklističkih staza koje se protežu i u prigradska naselja (više o kretanju biciklom pročitajte ovdje: Biciklom kroz Osijek i okolicu).

TRAMVAJ I AUTOBUS

Kupnja prijevozne karte za tramvaj i autobus moguća je u vozilu, na novinskim kioscima te u poslovnicama GPP-a: Remiza i Pothodnik na Trgu A. Starčevića. Informacije o voznom redu: Polasci s autobusnih i tramvajskih terminala

Cijene prijevoznih karata u 1. zoni (obuhvaća naselje Osijek):

 • jednokratna karta kupljena u vozilu, trajanja 60 minuta - 11,00 kn
 • jednokratna karta na vrijednosnoj kartici – 8,00 kn + 20,00 kn izrada kartice
 • dnevna karta – 35,00 kn
 • prijevoz kućnih ljubimaca (pasa) – besplatno u posebno označenim vozilima na tramvajskoj liniji br. 1 i 2 te na autobusnoj liniji br. 1

Cijene prijevoznih karata u 2. zoni (obuhvaća prigradska naselja Briješće, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Nemetin i Tenja):

 • jednokratna karta kupljena u vozilu, trajanja 45 minuta - 13,00 kn

Prigradski prijevoz putnika organiziran je i prema obližnjim općinama na relacijama:

 • Osijek – Livana
 • Osijek – Čepin
 • Osijek – Bijelo Brdo
 • Osijek – Antunovac
 • Osijek – Ivanovac

KOMPA

Jedan od omiljenih načina za prelazak preko rijeke Drave od Gornjeg grada do naselja Tvrđavica i do Zoološkog vrta je skelom Kompom u vlasništvu gradske tvrtke Unikom d.o.o. Kompa u ljetnim mjesecima (lipanj, srpanj, kolovoz) prometuje svakim danom od 9:00 do 21:00 sat. Ostalim mjesecima (travanj, svibanj, rujan, listopad) prometuje svakim danom od 9:00 do 20:00 sati. Polasci iz Osijeka (od restorana Kompa) kao i polasci iz Tvrđavice (od Zoo vrta) su svakih 40 minuta (intervali po 20 minuta). Cijena prijevoza: besplatno.

TAXI SLUŽBE

Okvirna cijena prijevoza taxijem na području grada od mjesta polaska do odredišta iznosi 20,00 – 25,00 kn po osobi. Prijevoz putnika taxijem moguć je po pozivu ili s polaznih točaka na više mjesta u gradu:

Taxi službe u Osijeku:

RENT-A-CAR

Najam automobila nude sljedeće tvrtke:

 • Najam auta Bit City, Trg Ante Starčevića 10 (1. kat), Mob: 00385/ (0)91/ 114 777 1; Tel: 00385/ (0)31/ 657 777
 • Antari Rent-a-car, Ulica Adama Reisnera 30, 00385/ (0)92/ 181-28-69
 • HM Rent-a-car, Šetalište kardinala Franje Šepera 8c, 00385/ (0)98/ 867-840
 • Uni Rent, Ulica Adama Reisnera 70, 00385/ (0)31/ 205-058
 • Nippon Rent-a-car, Svetog Leopolda Bogdana Mandića bb, 00385/ (0)31/ 298-444
 • Vozi Rent-a-car, Ulica Martina Divalta 82, 00385/ (0)99/ 442-13-33
 • Sixt rent-a-car, 00385/ (0)91/ 6199-918
 • Intel Rent-a-car, Svetog Leopolda Bogdana Mandića 22, Mob: 00385/ (0)99/210-25-81, Tel: 00385/ (0)31/ 223-407
 • Pulse Rent-a-car, Ulica borova 1, Mob: 00385/ (0)91/63-63-307; Tel: 00385/ (0)31/ 22-00-66
 • Carwiz Rent-a-car, Ulica Bartola Kašića 70, Mob: 00385 (0)31 658 310; Tel: 00385 (0)91 409 44 40

PARKIRANJE VOZILA

Javna parkirališta te mjesta za parkiranje na ulici podijeljena su u 3 zone kojima upravlja tvrtka Elektromodul d.o.o. Ulice koje obuhvaćaju parkirališne zone pogledajte ovdje. Parkiranje je moguće platiti kovanicama ili mobitelom (m-parking) prema uputama na parkirnim aparatima.

Cijena parkiranja po zonama iznosi:

 • 1. zona: 4,00 kn; m-parking broj 708311
 • 2. zona: 3,00 kn; m-parking broj 708312
 • 3. zona: 2,00 kn; m-parking broj 708313

Naplata parkiranja u svim zonama provodi se radnim danom (ponedjeljak – petak) od 7:00 do 20:00 sati, a subotom od 7:00 do 15:00 sati. Nedjeljom i blagdanom parkiranje je besplatno. Kod ne plaćanja parkirne karte, parkirni službenik naplatit će vam kaznenu "cjelodnevnu" kartu. U slučaju nepropisnog parkiranja, vozila uklanja tvrtka Pauk d.o.o., služba za premještanje vozila. Kontakt: Ulica Ivana Gundulića 168, Tel.: 00385/ (0)99/ 255-92-05, 00385/ (0)31/ 399-073.

Privatna parkirališta i privatne podzemne garaže imaju vlastiti režim naplate. Nalaze se na sljedećim lokacijama:

Veća privatna parkirališta na kojima se ne naplaćuje parkiranje (otvorena u radnom vremenu):

PARKIRANJE TURISTIČKIH AUTOBUSA

Za potrebu izlaza putnika turistički autobusi se kraće vrijeme mogu zadržati na sljedećim lokacijama:

Dnevna parkirališta za turističke autobuse nalaze se:

Noćno osigurano parkiralište s naplatom nalazi se na Autobusnom kolodvoru Osijek kojim upravlja tvrtka Arriva Panturist d.d., dio međunarodne grupacije Arriva Deutsche Bahn.

Naslovna fotografija prijevoznika Eurowings preuzeta je s Facebook stranice Zračne Luke Osijek - Osijek Airport