Kušaonice vina i piva

KUŠAONICE VINA

Iako je Osijek sa svih strana okružen prostranim vinogorjima na Dunavu i obroncima gorja Papuka, u kojima zlatnu vinsku kapljicu proizvode neke od najpoznatijih, najvećih i najstarijih (13., 15. i 16. stoljeće) i hrvatskih pa i regionalnih vinarija, u Osijeku se nalaze tek četiri vinoteke i vinska bara. Razlog tomu je upravo blizina samih vinara i njihovih vinskih podruma.

Ukoliko želite kušati vina na mjestu na kojima se proizvode, predlažemo da posjetite Baranjsku vinsku cestu sjeverno od grada, vinsku cestu Erdutskog kraja prema istoku uz rijeku Dunav, vinsku cestu Đakovačkog kraja na obroncima gore Dilj te vinsku cestu u okolici Našica i Feričanaca na obroncima gora Krndija i Papuk. Uz njih, ne predaleko, nalaze se i gorska vinogorja u okolici Požege i Kutjeva te podunavska u Vukovaru i Iloku.

Bijele vinske sorte najpopularnije u vinogorjima Slavonija i Podunavlje su: Graševina (Italian Riesling, Welschriesling), Pinot bijeli, Pinot sivi, Chardonnay, Sauvignon, Traminac crveni, Traminac mirisni, Silvanac zeleni i Rajnski rizling, a od crnih vinskih sorti to su Frankovka, Pinot crni, Zweigelt, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Portugizac i Syrah.

Vinoteke u Osijeku uz vina domaćih vinara ponudit će vam na kušanje i ona iz drugih dijelova Hrvatske, Europe i Svijeta:

Vinoteka i Vino bar „Vinita
Adresa: Ul. Josipa Jurja Strossmayera 21, Gornji grad
Tel: 031/28 34 34
Mob: 098/17 47 108

Vinska mušica - wine bar
Adresa: Kapucinska ulica 39 (Korzo), Gornji grad
Mob: 092/ 350 9939

All4Wine - Regionalna vinoteka s vinima Slavonije i Baranje
Napomena: degustacije uz prethodnu najavu
Lokacija vinoteke: gradske zidine uz Vodena vrata, Tvrđa
Mob: 091/ 450 0205

 

KUŠAONICE PIVA

U Osijeku je prvo hrvatsko pivo spravljeno davne 1664. godine. Te je godine prvi puta dokumentirana proizvodnja ovog omiljenog napitka, dok je prvi registrirani obrt zabilježen 1697. u Donjem gradu gdje se i danas nalazi Osječka pivovara d.d. Pivnice s ponudom domaćih i stranih piva i odličnom „pivskom kuhinjom“ pronađite u popisu restorana i pivnica.

Posljednjih godina Hrvatskoj se događa velika renesansa malih „kućnih pivara“ (home brewers). Zato vam predlažemo da u kušaonicama piva  degustirate tzv. craft piva osječkih, slavonskih, hrvatskih te europskih i svjetskih majstora pivara.

Kušaonica piva „Gajba“
Adresa: Sunčana 3, Gornji grad
Mob: 092/ 317 1222

Kušaonica piva „Runda“
Adresa: Ulica Stjepana Radića 44
Mob: 095 859 0844

Tvornička trgovina „Osječke pivovare“
Adresa: Vukovarska ulica 312
Tel: 031 514 720

 

U „Gradu prvog hrvatskog piva“, u specijaliziranim kušaonicama, trebali biste degustirati barem jedno od naših domaćih piva (ako ga ne pronađete u jednoj, probajte u drugoj!):

 

Pivo iz Osijeka

Osječko pivo
Osječko nefiltrirano pivo (Beertija, iza Katedrale; Dvorac, Mačkamama; Runda, kod željezničkog kolodvora)
Osječko Black (crni) Radler
Osječko svijetlo pivo
Osječko crno pivo

Beckers (Caffe bar „General von Beckers“, Trg Sv. Trojstva)

Legionar (Caffe bar "No. 22", kod Katedrale)

 

Pivo iz drugih dijelova Slavonije i Baranje

Bošnjak (Sičice, Nova Gradiška)

Black Hat (Đakovo)

Valens (Vinkovci)

Hepburn (Županja)

Slawoner (Požega)

Lupahor (Vukovar)