Najbolja ruta

Naš „Grad na Dravi“ ime je dobio od riječi oseka, četvrti je u Hrvatskoj s oko 100.000 stanovnika te je kulturno, gospodarsko i znanstveno središte regije Slavonije i Baranje.

Osijek je smješten na tek 20 km od ušća Drave s Dunavom, na samoj sredini njegova 2850 km dugog toka od njemačkog Schwartzwalda do Crnog mora. U ovome dijelu europskog Podunavlja susreću se hrvatska i stara austro-ugarska baština što ćete najprije primijetiti po arhitekturi te bogatim običajima i gastronomiji.

Najbolja ruta za šetnju gradom

Za prvi posjet Osijeku preporučujemo vam da posjetite Tvrđu, utvrđeni dio grada iz 18. stoljeća gdje ćete vidjeti neke od najvrjednijih primjeraka barokne arhitekture u Hrvatskoj poput zavjetnog kipa Sv. Trojstva i General-vojarne, dobro vam znanima s novčanice od 200 kuna.

Prolaskom kroz pojas velikih parkova i perivoja (u gradu je čak 17 parkova) doći ćete u secesijsku četvrt s monumentalnim privatnim i javnim palačama poput zgrada galerije, suda i pošte.

Paralelni put prema glavnom trgu vodi vas uz rijeku Dravu, a laganom šetnjom promenadom doći ćete do kon-katedrale Sv. Petra i Pavla. Dovršena 1898. sa svojim 90 metara visokim tornjem i danas je najviša zgrada u Osijeku te druga najviša crkva u Hrvatskoj, srednjem i južnom Podunavlju.

Šetnja dalje uzvodno promenadom dovest će vas do vidikovca nad Dravom i „Kompe“, skele koja će vas prenijeti na lijevu obalu rijeke do ZOO vrta.

Lijep pogled na cijeli grad pruža se i s visećeg pješačkog mosta na kojemu, ako vas ponese trenutak, možete ostaviti i vaš ljubavni lokot.

Ukoliko je vrijeme lijepo i dovoljno toplo za kupanje, s pješčane dravske plaže Copacabana možete pratiti riječne cruisere kako uplovljavaju u centar grada s turistima iz cijeloga svijeta.

Karta najbolje rute

Odmor poslije šetnje ...

Opustite se na jednoj od brojnih terasa na promenadi u Zimskoj luci uz kavu, kolač ili pivo, koje Osječani s ponosnom pripremaju još od davne 1697. godine. Jeste li probali crni radler? U ljetnim mjesecima dok se Drava „lijeno“ prelijeva prema Dunavu vjerujte nam ne postoji slađe pivsko osvježenje od crnog radlera koji se, koliko nam je poznato, pripravlja jedino u Osijeku.

Za ručak u Osijeku počastite se jednim od lokalnih gastronomskih specijaliteta, pečenjem od divljači, perkeltom s domaćom tjesteninom i svježim sirom te komadićima prepržene slanine, nezaobilaznim fiš-paprikašem (ipak ste u kraju velikih rijeka), kulenom te štrudlom ili Osječkim knedlama sa šljivama za desert.

Uz ručak će svakako prijati i vino jer Osijek je okružen poznatim vinskim regijama, posebice onima na Dunavu, u Baranji i Erdutu. Tek 20-ak kilometara sjeverno od grada u Kneževim Vinogradima nalazi se treći najstariji vinski podrum u Hrvatskoj izgrađen 1526. godine, a jednako toliko istočno nad Dunavom već stoljećima stražari impozantna gotička kula u Erdutu u blizini koje je i vinarija s ogromnom vinskom bačvom zapremine 75.000 litara. Najdraže vinske sorte u oba vinogorja su pinot, chardonney, merlot, u Erdutu i poput višnje maraske mirisni zweigelt, te ponos svakog vinara, zlatno-zelena, slatkasta i osvježavajuća graševina.

VAŽNA OBAVIJEST ZA VOZAČE TURISTIČKIH AUTOBUSA Kako bi vaši turistički autobusi standardne veličine te posebice troosovinci čim lakše prolazili gradom na ruti Tvrđa - Gornji grad, predlažemo vam izbjegavate prolazak Šamačkom ulicom od Hotela Osijek prema zapadu. Zbog suženja kolnika i zaštitne metalne ograde na križanju Ribarske i Šamačke ulice te odmah zatim na spoju Trga dr. Ante Starčevića i Strossmayerove ulice, u Gornji grad ulazite Strossmayerovom ulicom iz smjera zapada te tako priđite parkiralištu za autobuse uz Zimsku luku „kod Bijele lađe“ (Gornjodravska obala/brod restoran Galija) odnosno pristaništu za turističke brodove, cruisere.