Kino projekcije

Ovdje doznajte koje filmove možete pogledati u gradu. Kino projekcije događaju se u Kinu Urania te u Cinestar Multiplex kinu u TC Portanova. Povremeno se filmske projekcije priređuju i u Kinu Europa te u javnim institucijama kao i na otvorenom.

Klikom na mjesto događanja doznajte više o programu.

 

KINO URANIA, KINEMATOGRAFI OSIJEK (naslovna fotografija)

01.01-31.12., kino projekcije prema rasporedu pregledajte ovdje

 

KINO CINESTAR, PORTANOVA CENTAR          

01.01.-31.12., kino projekcije prema rasporedu pregledajte ovdje

 

RANDEZ-VOUS AU CINEMA

12.-25.09., od 12. do 25. rujna u kinu Urania će se zavrtjeti Rendez-vous au cinéma, program probranih ostvarenja klasične i suvremene francuske kinematografije. Peti Rendez-vous organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Kino mreža i Hrvatski audiovizualni centar, uz stručnu podršku filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent. Na programu je ove godine šest vrsnih naslova – dva klasika Louisa Mallea: Zazie u metrou i Lift za gubilište, dva suvremena naslova na temu Mediterana: Otisnuti se i Magistrala Kennedy, te po jedan dokumentarni film (Makala) i nagrađivani animirani (Crvena kornjača - nominiran za Oscara u kategoriji dugometražnog animiranog filma 2017.). U sklopu aktivnosti HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti te uz stručnu podršku filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost, ove godine po prvi put nudimo i mogućnost organiziranja popratnih edukativnih sadržaja: uz animirani naslov Crvena kornjača oblikovan je metodički priručnik za više razrede osnovne škole, autorica kojega je stručnjakinja za filmsku pedagogiju dr. sc. Marina Gabelica. Pomoću priručnika i popratnih vizualnih materijala nastavnici će moći održati metodički sat te nastaviti raspravljati o filmu u školi. Projekcije će se održavati u Kino klubu uz snižene cijene ulaznica: 20 kn redovna, 16 kn za studente i umirovljenike.

 

FILMSKA RUNDA: IZLAZITE LI VANKA?

20.09., od 20 sati, premijera filma autorice Ines Jokoš, uz pet godina Teatra To Go, u dvorištu Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku (GISKO)

 

FILMSKA RUNDA - REVIJA HRVATSKOG KRATKOMETRAŽNOG FILMA (2020.)

06./2020., Filmska RUNDA godišnji je audiovizualni program umjetničke organizacije Teatar to go, s općim ciljem razvoja osječke kulturne scene. Program donosi audiovizualnu edukaciju, produkciju i distribuciju preko revijskih i van revijskih aktivnosti na području grada Osijeka. Revija hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA osječkoj publici donosi najbolje recentne hrvatske kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove. U popratnom programu tu su filmovi studenata i osječkih autora. RUNDA u svom sadržaju nudi i panel koji okuplja profesionalne filmaše i amatere te Q&A s prisutnim autorima i gostima na ovogodišnju temu profesije u fokusu – montažu. Više o Filmskoj RUNDI potražite na www.filmskarunda.com

 

OSJEČKO LJETO KULTURE 2020.

06./2020., krajem lipnja, uobičajeno oko 29. lipnja - blagdana nebeskih zaštitnika grada Osijeka, Sv. Petra i Pavla i u prvoj polovini srpnja u staroj baroknoj Tvrđi održava se veliki kazališno-umjetnički festival. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija može se pogledati kazališne i kino predstave, izložbe, performanse i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja. Festival je najveći istočnoj Hrvatskoj, a kvalitetom parira poznatim sličnim kazališnim ljetnim festivalima u široj regiji. Ukoliko ste propustili kakvu zanimljivu predstavu diljem Hrvatske i šire regije, velika je vjerojatnost da ćete ju moći pogledati upravo na „Oljk-u“. U manifestaciji, čiji je organizator Grad Osijek, planirano je 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će biti izvedeni na 22 lokacije. Više informacija i program: Osječko Ljeto Kulture, www.ljetokulture.osijek.hr

 

GASTRO FILM FESTIVAL (2020.)

07./2020., Gastro film fest je festival filmova povezanih sa hranom i pićem. Festival ima međunarodni karakter i na njemu mogu sudjelovati svi autori čiji su filmovi u skladu sa propozicijama. Filmovi moraju zadovoljiti samo dva osnovna kriterija kako bi bili razmatrani za natjecateljski program festivala. Svaki film mora biti kraći od 15 minuta i mora biti temom ili vizualnošću povezan sa hranom i/ili pićem. Pri tome filmovi mogu, ali ne moraju prikazati recept za pripremu nekog jela ili napitka. Lokacija: Tvrđa, ljetno kino Doma tehnike (ko crkve Sv. Mihaela Arkanđela). Vrijeme: od 19 do 23 sata. Ulaz besplatan. Dodatne informacije: Video klub Mursa.