Kino projekcije

Ovdje doznajte koje filmove možete pogledati u gradu. Kino projekcije događaju se u Kinu Urania te u Cinestar Multiplex kinu u TC Portanova. Povremeno se filmske projekcije priređuju i u Kinu Europa te u javnim institucijama kao i na otvorenom.

Klikom na mjesto događanja doznajte više o programu.

 

KINO URANIA, KINEMATOGRAFI OSIJEK (naslovna fotografija)

01.01-31.12., kino projekcije prema rasporedu pregledajte klikom ovdje, a koji filmovi vas očekuju tijekom mjeseca pročitajte ispod:

07.11.-21.12., COOLTOUR: REVIJA NORVEŠKOG FILMA, u sklopu programa CoolTour kina Urania od 7.11.-21.12.2019. u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, pogledajte Reviju norveškog filma, u sklopu koje će se na programu naći filmske uspješnice norveške kinematografije različitih filmskih žanrova. Uz tipičan norveški filmski rukopis dijelom izmišljene, a dijelom i stvarne, dramatične ili komične filmske priče, na velikom platnu kina Urania otkrit će djeliće norveškog života i kulture. Uz prigodni domjenak i druženje s predstavnicima Veleposlanstva program će započeti u četvrtak 7. studenog u 18 sati, nakon kojeg će uslijediti besplatna projekcija kriminalističke drame „Redoslijed nestanka“ (Kraftidioten/In Order of Disappearence) redatelja Hansa Petera Molanda iz 2014. godine. Film je priča o vozaču ralice koji živi mirnim životom, sve dok se neočekivano ne nađe usred narko rata između norveške i srpske mafije. Revija se nastavlja u dvorani Kino kluba kina Urania od 8.11. do 10.12. u sklopu koje će se prikazati 7 filmskih naslova, uz cijenu ulaznice od 18 kuna.

19.11., SUSJEDI, premijera dokumentarnog filma. Susjedi je promatrački dokumentarac o ljudima s mentalnim bolestima koji napuštaju instituciju i nakon desetljeća provedenih u izolaciji nastoje iznova sastaviti komadiće svojih razorenih života. Pratimo život ovih ljudi u instituciji, a potom ih nastavljamo pratiti u intimnim dramama kroz koje prolaze kada dobiju slobodu, te u njihovim nastojanjima da pronađu svoje mjesto pod suncem.Projekciji će prisustvovati redatelj i producent filma Tomislav Žaja i direktor fotografije Jasenko Rasol. Nakon filma slijedi razgovor s autorom i diskusija na temu deinstitucionalizacije, inkluzije i prava osoba s psihosocijalnim teškoćama. Film Susjedi sniman je u Osijeku od 2014. do 2016. godine, a svjetsku premijeru je imao ove godine na međunarodnom festivalu ZagrebDox 2019, gdje je osvojio nagradu publike za najbolji film festivala. Nakon toga je prikazan na dvadesetak svjetskih festivala na kojima je osvojio brojne nagrade i priznanja.

07.11.-13.11. FILMOVI U KINU URANIA TIJEKOM STUDENOG
Doctor Sleep - Doctor Sleep PREMIJERA
Last Christmas - Last Christmas PREMIJERA
Obitelj Addams - The Addams Family
Terminator: Mračna sudbina - Terminator: Dark Fate
Kino klub: europski festivalski film

14.11.-20.11. FILMOVI U KINU URANIA TIJEKOM STUDENOG
Raširi krila - Spread your wings PREMIJERA
Izazivač: Le Mans '66. - Ford v Ferrari PREMIJERA
Pavarotti – Pavarotti PREMIJERA
Doctor Sleep - Doctor Sleep
Last Christmas - Last Christmas
Terminator: Mračna sudbina - Terminator: Dark Fate
Obitelj Addams - The Addams Family
Kino klub: europski festivalski film

21.11.-27.11. FILMOVI U KINU URANIA TIJEKOM STUDENOG
Snježno kraljevstvo 2 - Frozen II PREMIJERA
Jexi - Jexi PREMIJERA
Raširi krila - Spread your wings
Izazivač: Le Mans '66. - Ford v Ferrari
Pavarotti – Pavarotti
Kino klub: europski festivalski film

28.11.-04.12. FILMOVI U KINU URANIA TIJEKOM STUDENOG
Tuga i slava - Pain & Glory PREMIJERA
Snježno kraljevstvo 2 - Frozen II PREMIJERA
Jexi - Jexi
Pavarotti – Pavarotti
Kino klub: europski festivalski film

 

KINO CINESTAR, PORTANOVA CENTAR          

01.01.-31.12., kino projekcije prema rasporedu pregledajte ovdje

 

FILMSKA RUNDA - REVIJA HRVATSKOG KRATKOMETRAŽNOG FILMA (2020.)

06./2020., Filmska RUNDA godišnji je audiovizualni program umjetničke organizacije Teatar to go, s općim ciljem razvoja osječke kulturne scene. Program donosi audiovizualnu edukaciju, produkciju i distribuciju preko revijskih i van revijskih aktivnosti na području grada Osijeka. Revija hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA osječkoj publici donosi najbolje recentne hrvatske kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove. U popratnom programu tu su filmovi studenata i osječkih autora. RUNDA u svom sadržaju nudi i panel koji okuplja profesionalne filmaše i amatere te Q&A s prisutnim autorima i gostima na ovogodišnju temu profesije u fokusu – montažu. Više o Filmskoj RUNDI potražite na www.filmskarunda.com

 

OSJEČKO LJETO KULTURE 2020.

06./2020., krajem lipnja, uobičajeno oko 29. lipnja - blagdana nebeskih zaštitnika grada Osijeka, Sv. Petra i Pavla i u prvoj polovini srpnja u staroj baroknoj Tvrđi održava se veliki kazališno-umjetnički festival. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija može se pogledati kazališne i kino predstave, izložbe, performanse i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja. Festival je najveći istočnoj Hrvatskoj, a kvalitetom parira poznatim sličnim kazališnim ljetnim festivalima u široj regiji. Ukoliko ste propustili kakvu zanimljivu predstavu diljem Hrvatske i šire regije, velika je vjerojatnost da ćete ju moći pogledati upravo na „Oljk-u“. U manifestaciji, čiji je organizator Grad Osijek, planirano je 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će biti izvedeni na 22 lokacije. Više informacija i program: Osječko Ljeto Kulture, www.ljetokulture.osijek.hr

 

GASTRO FILM FESTIVAL (2020.)

07./2020., Gastro film fest je festival filmova povezanih sa hranom i pićem. Festival ima međunarodni karakter i na njemu mogu sudjelovati svi autori čiji su filmovi u skladu sa propozicijama. Filmovi moraju zadovoljiti samo dva osnovna kriterija kako bi bili razmatrani za natjecateljski program festivala. Svaki film mora biti kraći od 15 minuta i mora biti temom ili vizualnošću povezan sa hranom i/ili pićem. Pri tome filmovi mogu, ali ne moraju prikazati recept za pripremu nekog jela ili napitka. Lokacija: Tvrđa, ljetno kino Doma tehnike (ko crkve Sv. Mihaela Arkanđela). Vrijeme: od 19 do 23 sata. Ulaz besplatan. Dodatne informacije: Video klub Mursa.