Radionice, promocije, predavanja

Ovdje doznajte koje će se radionice i predavanja za odrasle dogoditi u Osijeku. Doznajte informacije i o promocijama kulturnih i društvenih događanja, inicijativa, predstavljanjima knjiga i drugih publikacija koje će se uskoro dogoditi u gradu te njihovim lokacijama.

Klikom na mjesto događanja doznate više o programu.

 

PREDAVANJA U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI - GISKO

01.01.-31.12., ovdje pregledajte predavanja u organizaciji GISKO-a tijekom 2018. godine

 

RADIONICE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI - GISKO

01.01.-31.12., ovdje pregledajte radionice u organizaciji GISKO-a tijekom 2018. godine

 

PREDAVANJA, TEČAJEVI I RADIONICE U UDRUZI "NOVA AKROPOLA", OSIJEK

01.01.-31.12., ovdje pregledajte programe u organizaciji osječke podružnice udruge Nova Akropola.

 

PREDAVANJA, TEČAJEVI I RADIONICE U HRVATSKOJ GOSPODARSKOJ KOMORI - ŽUPANIJSKOJ KOMORI OSIJEK

01.01.-31.12., ovdje pregledajte programe u organizaciji HGK ŽK Osijek

 

IZ ILOKA S LJUBAVLJU - PREDSTAVLJANJE VINA VINARIJE PAPAK

13.04., iz romantičnoga Iloka 13. travnja stižu nam u Vinsku Mušicu Vina Papak posljednja su u nizu naših iločkih vinskih predstavljanja "Iz Iloka s ljubavlju vol.3". Iz srca vinograda s pozicije Radoš, na obroncima Fruške gore, iločkoga vinogorja, dolazi nam najmlađa vinarija - obitelji Papak. No dugogodišnjimiskustvom i tradicijom vinogradarstva i vinarstva njezin vlasnik Mladen Papak ipak se može podičiti. Naime, Mladen Papak bio je dugogodišnji enolog i direktor Iločkih podruma, te se odlučio otisnuti u vlastite, samostalne vinarske vode. To je učinio 2014. godine, koja je službeno i godina njegove prve sasmostalne berbe. Godina koju vinari žele zaboraviti, no Mladen će je pamtiti, ne samo kao godinu osnivanja, nego i što je unatoč neprilikama koje je vrijeme učinilo vinogradima diljem Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema, ipak uspio napraviti dobra vina. I tu je iskustvo odigralo veliku ulogu, a vinski znalci su pohvalili njegovu vrhunsku Graševinu Radosh, baš te berbe iz 2014. Zanimljiv je Mladen i zbog toga što je na paletu svojih vina stavio svinjski papak u fraku koji drži vinsku čašu. Ta je etiketa podigla prašinu i podijelila vinsku publiku na one kojima se sviđa i onima koji takav hrabri potez ne odobravaju baš. No, kad se ne gleda etiketa već kvaliteta vina koja se krije u boci, onda svi zaboravljaju tu "provokaciju" sa svinjskim papkom. Mladen je vinariju pozicionirao u srcu vinograda. Ima paletu mirnih kvalitetnih i vrhunskih vina, proizveo je i dva pjenušca, a u podrumu krije i dva predikatna vina. Po svemu tome vidi se koliko je veliko vinsko znanje. Naravno, djelić toga znanja otkrit će vam Mladen Papak na predstavljanju u Osijeku 13. travnja u 20 sati. Nema veze što je petak 13, bit će to jedno lijepo druženje koje će otkriti sve o Mladenu, o papku na etiketi, o godini berbe zbog koje su vinari "čupali kosu", a on stisnuo zube i prihvatio izazov. Isprobat ćemo sedam vina, nešto će se fino i zameziti, malo ćemo pričati, nešto novo naučiti i uživati u dobrom društvu. Cijena vođene degustacije je 80 kuna. Broj je mjesta ograničen. Rezervacije se primaju u Vinskoj mušici u kapucinskoj 39, ili na mobitel 092 3509939. Više informacija putem Facbook stranice vinskog bara Vinska Mušica ili na broj telefona 092 350 9939.

 

RADIONICE NA UMJETNIČKOJ AKADEMIJI U OSIJEKU

16.-19.04., od 17 sati uvodne radionice "Uvod u crtanje kompozicije", "Uvod u crtanje portreta", ''Uvod u crtanje akta". Ukupno trajanje radinica je 15 sati. Program će izvoditi Miran Blažek, asistent na Odsjeku za Likovnu kulturu Umjetničke akademije u Osijeku. Sudionici će moći sudjelovati na jednom ili više modula prema svom izboru, a broj sudionika je ograničen. Po završetku programa polaznici će biti upućeni u izradu mape likovnih radova te će svoj rad predstaviti na jednodnevnoj izložbi otvorenoj za javnost u prostorima Akademije. Ova mogućnost pružit će svim polaznicima priliku za vrjednovanje usvojene vještine u crtanju portreta, kao i uvid u razvijanje osobnog likovnog izričaja. Prijave se primaju do popunjavanja grupe, broj mjesta je ograničen. Cijena pojedinog programa po polazniku iznosi 750,00 kn. Sve informacije kao i prijavnice možete naći na stranicama Umjetničke akademije u Osijeku www.uaos.unios.hr ili kod Dražene  Stanković, Voditeljice ureda za studente poslijediplomskih studija i cjeloživotno učenje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, na broj telefona (031) 253 334 (uredovno vrijeme Akademije od 7 do 15 sati) ili na mail drazena.stankovic@uaos.hr

 

VALPOVAČKI VLASTELINI PRANDAU NORMANN, PREDAVANJA U SKLOPU IZLOŽBE (23. i 26.04.)

PRANDAU NORMANN: PROLJETNI IZLET VALPOVO I STRUČNO VODSTVO

21.04., od 9 sati, obilazak cjelokupne izložbe Prandau Normann u četiri muzeja s autobusnim prijevozom u Valpovo: Državni arhiv u Osijeku – DAOS 09:00, Muzej Slavonije – 10:00, Muzej likovnih umjetnosti – 11:00, Muzej Valpovštine – 12:30 sati. Cijena 40,00 KN. Prijavite se klikom na link u naslovu ili ovdje.

KNJIŽNICA VALPOVAČKIH VLASTELINA PRANDAU NORMANN

23.04., u 18 sati, Muzej Slavonije Osijek. U sklopu zajedničke izložbe četiriju baštinskih ustanova Osijeka i Valpova: Muzeja Slavonije, Državnog arhiva, Muzeja likovnih umjetnosti i Muzeja Valpovštine - Valpovački vlastelini Prandau-Normann, izložen je i dio vlastelinske knjižnice, jedne od najvećih i najvrjednijih obiteljskih spomeničkih knjižnica u nas. U sklopu Noći knjige predviđeno je vodstvo po izložbi te predavanje o obiteljskoj knjižnici Prandau-Normann. O temi će govoriti dr.sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica i Ivana Knežević Križić, viša knjižničarka, obje djelatnice Odjela knjižnice Muzeja Slavonije. Predavanje i vodstvo će se održati 23. travnja s početkom u 18.00 sati na adresi Trg Sv. Trojstva 6, Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

PREDAVANJE O MAGNATSKOM NAKITU GROFA RUDOLFA NORMANNA VON EHRENFELSA

26.04., u 19 sati, U skupini predmeta koje je 1952. godine Muzeju Slavonije predala grofica Julijana Normann von Ehrenfels nalaze se i tri kompleta magnatskog nakita koji je pripadao njezinom, pokojnom, suprugu grofu Rudolfu Normannu von Ehrenfelsu. Sva tri kompleta nalaze se u pripadajućim kutijama koje su zaštićene platnenim navlakama. Zahvaljujući sačuvanim portretima grofa Rudolfa možemo si predočiti raskoš ovog plemičkog nakita i funkciju svakog pojedinog njegovog dijela. Nakit je izrađen oko 1880. godine u radionici jednog od najpoznatijih bečkih draguljara Ludwiga Politzera. O temi će govoriti gosp. Grgur Marko Ivanković, viši kustos Muzeja Slavonije. Predavanje će se održati 26. travnja s početkom u 19.00 sati u Muzeju Slavonije, na adresi Trg Sv. Trojstva 6, Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

 

RE ART PIKNIK - DAN PLANETE ZEMLJE

21.04., od 10 sati, Tvrđa - livada ispred Državnog arhiva. ReArt piknik održat će se i ove godine u već poznatoj i veseloj atmosferi na otvorenom te u unutrašnjim prostorima udruge Slama Land Art. Osim što ćemo uživati na otvorenom i dobro se zabaviti, ovu ćemo priliku iskoristiti kako bismo zajedno obilježili Dan Planete Zemlje kroz umjetničko-reciklažne aktivnosti. Umjetnici i street writeri umjetničkom intervencijom zajedno će oživjeti i dati novi sjaj starim i odbačenim stvarima, čime će ispričati priču o važnosti recikliranja i vrijednosti čuvanja planete Zemlje. Sve će to, uz mnoge druge radionice i aktivnosti biti dio cjelodnevnog programa umjetničkog piknika, a njime vas želimo upoznati i s temom ovogodišnjeg ReArt festivala.

 

WINE OS, FESTIVAL VINA DELICIJA I UGODNOG ŽIVLJENJA

07.-08.12., na ovome vinskom sajmu veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja svim posjetiteljima pruža priliku da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja. Na festivalu će se prezentirati i kušati vina, razne delicije, održati seminari i edukativne radionice za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, novinare i sve ljubitelje vina i gastronomije. Više informacija na Facebook stranici: WineOS, na službenoj stranici festivala www.wineos.biz te u vinoteci Vinita.