U Osijek, na izvor prvog hrvatskog piva!

Dobrodošli u Osijek, Grad prvog hrvatskog piva! U Osijeku je prvo pivo prema povijesnim spisima spravljeno davne 1664. godine. To je ujedno i po prvi puta službeno dokumentirana proizvodnja ovog omiljenog napitka u Hrvatskoj i široj regiji, dok je prvi registrirani obrt zabilježen 1697. u Donjem gradu gdje se i danas nalazi Osječka pivovara d.d.

Zanimljivo je da se, iako je Hrvatska poznatija po proizvodnji vina, po potrošni piva naša zemlja nalazi između 10. i 15. mjesta u Svijetu, što upućuje na to da ćete bilo gdje se zaputite popiti dobro pivo. A mi vas pozivamo u Osijek, kad god vas put nanese ili ciljano, u proljeće na zabavnu manifestaciju predstavljanja malih pivara „Craft Beer Festival“ ili u jesen na „Dane Prvog Hrvatskog Piva“, poznatu i kao „najveći slavonski svatovi“!

Posljednjih godina Hrvatskoj se događa velika renesansa malih „kućnih pivara“ (home brewers). Zato vam predlažemo da u kušaonicama i pivnicama degustirate tzv. craft piva osječkih, slavonskih, hrvatskih te europskih i svjetskih majstora pivara.

U „Gradu prvog hrvatskog piva“, u specijaliziranim kušaonicama, trebali biste degustirati barem jedno od naših domaćih piva. U Osijeku rade četiri pivovare, a diljem Slavonije još njih desetak. Ako željeno pivo ne pronađete u jednoj, probajte u drugoj kušaonici piva! Oa ovome linku pronađite popis kišaonica piva, specijaliziranih pubova, caffe barova i pivnica (bez usluživanja hrane).

Pivnice s ponudom domaćih i stranih piva i odličnom „pivskom kuhinjom“ pronađite u popisu restorana i pivnica.

 

Pivo iz Osijeka

Osječko pivo
Osječko nefiltrirano pivo (pivnica Beertija, caffe bar Dvorac, pivnica Runda)
Osječko Black (crni) Radler
Osječko svijetlo pivo
Osječko crno pivo

Beckers (Caffe bar General von Beckers, pivnica Runda)

Legionar (Caffe bar Excalibur, Caffe bar Memories Club Osijek)

Mali Div (kušaonica piva Gajba, pivnica Beertija)

Pivo iz drugih dijelova Slavonije i Baranje