Zabavna događanja

Ovdje doznajte koja vas zabavna događanja očekuju u gradu. Programi uključuju sadržaje namijenjene odraslima, obiteljima s djecom te drugim posjetiteljima, a odvijaju se na raznim prikladnim lokacijama.

 

KLIZALIŠTE "NA SOKOLU"

do 28.02.2019., Park kralja Petra Krešimira IV., Ulica kralja Zvonimira br. 5. Najmodernije klizalište u ovom dijelu Hrvatske od ove godine ima dimenzije 60 x 25 metara i u jednoj smjeni može primiti čak do 400 klizača. Klizalište s radom kreće u nedjelju, 2. prosinca, a predviđeno trajanje klizačke sezone planira se do 28. veljače 2019. godine. Cijena ulaznice iznosi 15,00 HRK, a u istom iznosu plaća se i najam klizaljki (ukoliko klizači nemaju svoje). Karnet od 10 ulaznica imat će cijenu od 120,00 HRK. Radno vrijeme klizališta je od ponedjeljka do nedjelje (smjene traju 75 minuta). Radno vrijeme klizališta od ponedjeljka do petka: od 17:00 do 22:15; subotom i nedjeljom: od 11:00 do 22:15. Klizalište "Sokol centar", telefon: 031 213 538.

 

KUĆICA DJEDA MRAZA

15.11.-06.01., darujte ove godine najljepši božićni poklon cijeloj svojoj obitelji, zajedništvo i doživljaj prave čarolije! Veselo i opušteno obiteljsko druženje s najdražim Djedicom uz pucketavu vatricu iz kamina, kuhano vino i čašicu toplog razgovora, usta punih domaćih kolačića Bake Mraz. Dijete dobije slatki paketić, a osobno se dogovara s Djedom Mrazom o svojim željama za pod bor... Više informacija o terminima posjeta i rezervacijama potražite na službenoj web stranici privatnog botaničkog vrta Vrtna Bajka ili na Facebook stranici događaja.

 

ADVENT U MUZEJU SLAVONIJE

29.11.-20.12., s nama su ove godine brojni prijatelji, raznolik program i ono najbitnije, kuća u kojoj ima mjesta za sve, a to je Muzej Slavonije. U našu kuću želimo ugostit dječicu i roditelje, bake i djedove, prijatelje i poznanike. Stoga smo se trudili da svi muzejski programi doista budu zabavni, i za velike i za male. Ukoliko nas poželi ranije upitati što smo za vas pripremili slobodno se obratite u privremeni ured adventske ekipe na broj telefona 031 232 126 ili porukom koju možete uputiti na info@mso.hr.

 

DJEČJI ADVENT U TC PORTANOVA

30.11.-31.12., petkom, subotom i nedjeljom od 16 do 21 sat na 2. katu Portanove vas očekuje prava božićna čarolija za djecu i obitelj!

 

SVETI NIKOLA I KRAMPUS U TC PORTANOVA

06.12., Sveti Nikola baš kao i svake godine dolazi u Portanovu razveseliti mališane i podijeliti bombone dobroj djeci. U četvrtak vas očekuje u Portanovi od 17 do 19 sati. Gdje je Sveti Nikola uvijek se nađe i zločesti Krampus, no uvjeravamo vas, posve je bezazlen.

 

MIRISI I OKUSI ADVENTA U SLASTIČARNICI SLASTA

08.-22.12., terasa slastičarnice Slasta na Trgu Slobode u Gornjem gradu i ove godine postaje slatko i toplo mjesto za predah od blagdanske užurbanosti. Kušajte toplu čololadu, kuhano vino, odlične kolače i pomalo nostalgični "zimski sladoled"...

 

BETLEHEMSKO SVJETLO DOLAZI U OSIJEK I PREDSTAVA OD BIJELE LAĐE DO VODENICE

17.12., u ponedjeljak 17. prosinca 2018. u 16 sati kod Bijele Lađe (Zimska luka u Gornjem gradu) do dravske vodenica na promenadi. Treću godinu zaredom izviđači kluba "Slavosnki hrast" donose svijetlo mira na vodenicu. Ove godine po njega idu izravno u Linz u Austriju po božićno svjetlo koje onamo stiže iz Betlehema. Članica kluba, djevojčica Karla, će u ime Saveza izviđača Hrvatske točno u 17 sati pročitati poruku mira, dok mi na vodenici imamo čast biti prvi koji će omogućiti našim građanima da u svoje domove ponesu svijetlo mira, ljubavi i nade. Prije samog događaja i dolaska Betlehemskog svjetla, naša sugrađanka Nikolina Baškarad sa svojim umjetničkim obrtom Artina povest će vas u zanimljivu šetnju nazvanu "Mlinarica i hljebac kruh" s početkom u16 sati. Ova simpatična ambijentalna kazališno-turistička predstava i šetnja krenut će od Zimske luke i Bijele lađe do dravske vodenice na Promenadi, usidrene kod Solarskog trga. Uz vodenicu se već nalazi prelijepo jedinstveno plutajuće božićno drvce, a ovom prilikom uz vodenicu će se već tradicionalno otvoriti i velike jaslice od kukuruzovine. Više informacija: Betlehemsko svjetlo na vodenici; Božićno drvce na Dravi

 

ADVENT U OSIJEKU 2018.

Tijekom prosinca svakako posjetite Osijek i sudjelujte u brojnim blagdanskim događanjima. Adventska događanja u gradu započinju prvog adventskog vikenda, a kao i svake godine intenziviraju se nakon 2. prosinca, Dana grada. Tijekom blagdana očekuju vas prigodne izložbe, koncerti u galerijama, muzejima i crkvama, smotra dječjih lampiona sa svjetlucavom veselom povorkom do Adventskog sajma, a posebno je zabavan „Božićni tramvaj“ gdje najmlađe tijekom vožnje tijekom vesele predstave daruje Djed Božićnjak. Središnja su događanja tijekom Došašća ipak božićni sajmovi i koncerti na otvorenom. Tijekom tridesetak dana trajanja, grad djeluje romantično zahvaljujući maštovitom blagdanskom uređenju, a kućice s obrtničkim proizvodima i gastro ponudom jednostavno vas pozivaju da ih obiđete. Uz kuhano vino i punč te osječko božićno pivo i vina lokalnih vinara, koncerti znaju potrajati do kasnih večernjih sati. Advent u Osijeku je manifestacija u organizaciji Grada Osijeka, Turističke zajednice Grada Osijeka i partnerskih agencija za organizaciju događanja.

 

ORGANIZIRANI DOČEK NOVE 2019. GODINE U UGOSTITELJSKOM OBJEKTU (31.12.)

 

WINE OS, FESTIVAL VINA DELICIJA I UGODNOG ŽIVLJENJA (2019.)

11.-12.01.2019., na ovome vinskom sajmu veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja svim posjetiteljima pruža priliku da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja. Na festivalu će se prezentirati i kušati vina, razne delicije, održati seminari i edukativne radionice za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, novinare i sve ljubitelje vina i gastronomije. Više informacija na Facebook stranici: WineOS, na službenoj stranici festivala www.wineos.biz te u vinoteci Vinita.

 

PRVI MAJ U OSIJEKU (2019.)

01.05., uz tradicionalno okupljanje na lijevoj obali Drave kod Krunske utvrde (katakombe, od 11 sati), zaputite se i u Bosutsko naselje na "Piknik kod Mačkamame" od 10 sati! Uz "kirvaj" uz blagdan Svetog Josipa Radnika, zabavite se u lunaparku (postavljen je kod dvorca Mačkamama cijeli tjedan prije 1. svibnja) ili uživajte u hladovini drveća pored dvorca Mačkamama, u domaćem "Legionar" pivu, Osječkom nefiltriranom pivu u obližnjem caffe Dvorac, roštilju i glazbi 80-ih! Zanimljivo je da se Prvi Maj u Osijeku organizirano proslavlja od 1893. godine i to na prostoru uz Dravu u Krunskoj utvrdi (katakombe).

 

FESTIVAL (SAJAM) CVIJEĆA (2019.)

10.-12.05., tradicionalno, po treći put uoči Majčinog dana, Grad Osijek i Turistička zajednica Grada Osijeka pozivaju vas na festival cvijeća. Uz bogatu ponudu različitog cvijeća, sadnica, vrtnog programa i drugih korisnih potrepština za uređenje vrtova, okućnica i dvorišta, u večernjem dijelu programa zabavite se uz glazbu te raznovrsnu gastronomsku ponudu osječkih ugostitelja. Ovaj je festival i popratni sajam cvijeća savršena prilika da potražite kakav prigodan poklon ili jednostavno cvijet za vašu mamu!

 

VEČER VINA I UMJETNOSTI - SAJAM VINA UZ KONCERTE (2019.)

11.05., od 18 sati, Kazamat (gradske zidine uz Vodena vrata u Tvrđi). vraća se ona noć kada vino u kombinaciji s umjetnošću pretvara nebo iznad grada u veliko platno, a mi, pogurani tim čarobnim spojem uz pomoć dobre volje i pozitive ispisujemo još jednu prekrasnu priču koju ćemo poslati u svemir. U subotu, 11. svibnja vraća nam se prva ovogodišnja Večer vina & umjetnosti. Uz stotine nasmiješenih lica, raznolikim umjetničkim programom i desecima proizvođača vina, tekućine napunjene sokom grožđa kojem ni jedna zraka sunca nije promakla, ritam večeri diktirat će bogat glazbeni program. Turistička zajednica Osječko – baranjske županije i Osječko – baranjska županija pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, kao organizatori poručuju da rezervirate datum i pripremite svoje tijelo na najugodnije podražaje i sačuvajte hrpu dobre volje koju ćete podijeliti s okupljenima.

 

OSIJEK AIR SHOW 2019.

06./2019., Sportska zračna luka Osijek - Čepin. U svrhu promocije zrakoplovnog sporta i zrakoplovno-tehničke kulture, a u spomen na pripadnike Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek tragično poginule u Domovinskom ratu, Aeroklub Osijek i ove godine organizira Osijek Air Show. Sada već tradicionalna zrakoplovna priredba ove godine u svom petom izdanju uz revijalni dobiva i natjecateljski karakter. Petak 15. lipnja rezerviran je za padobrance, koje građani mogu očekivati na raznim lokacijama po gradu. U subotu 16. lipnja se kao i predhodnih godina zbivanja sele na aerodrom Osijek-Čepin gdje će se uprizoriti glavni dio priredbe koji obuhvaća: izložbu zrakoplova i zrakoplovne opreme, prezentaciju rada udruga iz sastava zajednice tehničke kulture grada i županije te višesatni letački program. Ovogodišnja potpora Ministarstva obrane ovom dijelu manifestacije u letačkom i izložbenom segmentu je najznačajnija do sad. Za nedelju 17. lipnja organizirano je natjecanje u preciznom sletanju zrakoplva raznih kategorija što će biti posebna atrakcija obzirom da su ovakva natjecanja uobičajeno zatvorena za javnost. Ulaz na sva događanja je kao i prijašnjih godina slobodan. Više informacija kod Aeroklub Osijek: Facebook stranica, Web stranica

 

ANTUNOVO - CRKVENI GOD (KIRVAJ) U TVRĐI (2019.)

13.06., još od 1697. uz Franjevačku crkvu Uzvišenja Svetog Križa održava se ovaj pučki događaj, proštenje ili „po slavonski“ kirvaj (kirbaj). Blagdan Svetog Antuna Padovanskog je dan kada cijeli osječki stari grad Tvrđa miriše na medenjake, štapiće od prženog šećera, šećernu vatu i cvjetove ljiljana koje vjernici i putnici namjernici donose u crkvu. Na ulazu u staru Tvrđu nalazi se veliki lunapark, a dan je i prilika da na pojedinim štandovima kušate prve slasne slavonske trešnje i slastice od trešanja.