Izložbe u muzejima i galerijama

Ovdje doznajte informacije o izložbama u muzejima i galerijama kao i ostalim umjetničkim izložbama te njihovim lokacijama.

 

MUZEJ SLAVONIJE – MAGISTRAT

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ – GLAVNA STRAŽA

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

MUZEJ ŠKOLJAKA - STALNA IZLOŽBA VODENOG SVIJETA

01.01.-31.12., na izložbi se mogu vidjeti fosilni ostaci beskralješnjaka Panon­skog mora, slatkovodni i kopneni mekušci Slavonije i Baranje, te školjke, puževi, koralji, zvjezdače, rakovi, morski psi i neobične ribe iz raznih svjetskih mora i oceana. Izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK - GISKO

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U GALERIJI KAZAMAT TVRĐA - HRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH UMJETNIKA OSIJEK

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

VELIKI RAT I 1918., IZLOŽBA U MUZEJU SLAVONIJE

do 2./2019. U Muzeju Slavonije, u srijedu 14. studenog 2018. s početkom u 19:00 sati otvara se izložba “Veliki rat i 1918. kontinuiteti, diskontinuiteti, nasljeđe” kojom Muzej obilježava 100. obljetnicu Velikoga rata. Godina 1918. je godina velikih promjena. U toj godini završio je Prvi svjetski rat, raspala su se tri Carstva, svijet se suočio sa novim bolestima, ali i prigrlio neke stvari koje su postale sastavni dio naše svakodnevice. Obilježavajući obljetnicu same 1918., 100. obljetnicu kraja Velikoga rata, pa tako i promjena koje su uslijedile Muzej Slavonije želi izložbom obilježiti te promjene. Fokus je na gradu Osijeku, Slavoniji i Baranji koji su tada kao dio Hrvatske bili u sastavu Države SHS, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije. Izložbom se posjetiteljima ukazuje na promjene koje su se dogodile na državnom/gradskom, tehničkom, urbanističkom, gospodarskom i modnom planu. Izložba uključuje i predmete koji su osobne uspomene, koje dotiču sve aspekte života u diskontinuitetu, kontinuitetu i nasljeđu koje je malom čovjeku ostavila 1918. godina tj. kraj Velikoga rata. Autor izložbe je kustos Branislav Miličić, voditelj Numizmatičkog odjela, a građom su doprinijeli kustosi Odjela umjetničkog obrta, Povijesnog odjela, Odjela tehnike i Odjela knjižnice Muzeja Slavonije, dok je pokrovitelj izložbe Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Dodatne informacije Muzej Slavonije Osijek.

 

26. SLAVONSKI BIENNALE

do 28.2.2019., u Muzeju Likovnih Umjetnosti. “Slavonski biennale, kao manifestacija suvremenog likovnog stvaralaštva, ima zadatak predstaviti radove koji kritički promišljaju vrijeme u kojem živimo – sada. Tijekom pola stoljeća, od 1968. godine, svijet se višestruko izmijenio. Od svijeta koji se divio ljudskom napretku, koji je uspio poslati čovjeka na Mjesec, danas zabrinjavajuće velik broj ljudi vjeruje u teoriju da je svijet zapravo ploča. Kako objasniti roditeljima koji svoju djecu odbijaju cijepiti da su u zabludi kada je jedno od dostignuća suvremenog čovjeka sloboda odlučiti o vlastitom životu? Zar tu slobodu možemo i smijemo primijeniti i na bližnjega svoga? Kako se suprotstaviti autoritetima koji smatraju da je ljudsko pravo iznositi faktoide prerušene u objektivne činjenice, a objektivne činjenice poput ekoloških, humanitarnih i migracijskih kriza staviti pod navodnike? Autori i autorice u sklopu izložbe na postavljena su pitanja odgovorili u svom mediju i u svom izričaju. Izložena su 33 djela koja se razlikuju jednako toliko koliko se mogu i unakrsno iščitavati i povezivati. Od dnevnopolitičkih zbivanja do širenja osobnih granica slobode; od intimnih poetika do pokušaja ulaska u tokove diskurzivnih mijena; od surealističnih inverzija do dokumentacije “stvarne” stvarnosti; od doslovnih obračunavanja s nazivom izložbe do lakonskih crnohumornih prikaza – svi jasno osvjetljuju činjenicu da je umjetnost emancipatorska kategorija. U ovom slučaju radovi su jasan iskorak od ambivalentnih činjenica, faktoida, koji laskaju našim zabludama o lakoći prosuđivanja prave istine. A je li prava istina u „postglobusnom svijetu“ činjenica da je više nema?”

 

NOĆ MUZEJA 2019.

01.02., informacije pratite klikom na naslov ili klikom na Facebook stranicu Noć muzeja.hr. Noć muzeja tradicionalna je manifestacija Hrvatskoga muzejskog društva u kojemu sudjeluju muzeji, galerije, knjižnice, arhivi i druge baštinske, ali znanstvene i obrazovne ustanove iz svih dijelova Hrvatske. Noć muzeja održava se posljednjeg petka u siječnju od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Ulaz u muzeje je besplatan, a muzeji organiziraju i prigodne programe (otvorenja izložbi, koncerte, performanse, promocije, specijalno osmišljena vodstva, dijeljenje ili prigodnu prodaju muzejskih publikacija i suvenira itd.). Ovdje pogledajte popis muzejskih institucija Osijeku.