Izložbe u muzejima i galerijama

Ovdje doznajte informacije o izložbama u muzejima i galerijama kao i ostalim umjetničkim izložbama te njihovim lokacijama.

 

MUZEJ SLAVONIJE – MAGISTRAT

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

do 16.11., EGIPATSKO BLAGO U OSIJEKU - HRVATSKA FASCINACIJA STARIM EGIPTOM, na izložbi će se predstaviti 60 egipatskih predmeta iz devet hrvatskih muzeja koji će biti popraćeni brojnim slikovnim i filmskim materijalom. Izložba se tematski bavi najranijom prisutnošću egipatskih predmeta na našim prostorima, hrvatskim putnicima i istraživačima u Egiptu, egiptomanijom, muzejskim i privatnim zbirkama te današnjom situacijom u egiptološkoj znanosti u Hrvatskoj.

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ – GLAVNA STRAŽA

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

19.09.-17.11., ŽIVOTINJA, AUTORICA VLATKA ŠKORO. Autorica pronalazi inspiraciju u pojedinim vrstama koje ju intrigiraju radi karaktera, odnosno ekspresije, ali i radi svoje plastičke strukture. Heterogena skupina Vlatkinih životinja, koje se u prirodnim staništima teško mogu naći na jednom mjestu, produkt je, dakle, autoričina sentimenta, njezinog osobnog pogleda na (životinjski) svijet koji je zasnovan na poštivanju okoline i svih njenih dijelova, ali i njezinog profesionalnog kiparskog pogleda kojim opaža, potom i prenosi, u naturalističkom duhu, oblikovne karakteristike ovih životinja.

26.09.-16.11., XIII. MEMORIJAL IVE KERDIĆA. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike jedinstvena je izložbena manifestacija, na nacionalnoj razini, s respektabilnom tradicijom dugom trideset i osam godina (prva izložba upriličena je u Osijeku i u Zagrebu 1980.), koja se bavi medaljom i malom plastikom kao likovnom vrstom i fenomenom, prezentirajući medaljersku baštinu i hrvatsko suvremeno medaljerstvo i malu plastiku.

od 21.11., VEDRAN PERKOV, IZLOŽBA AMBIJENTALNIH SKULPTURA.  U svojem radu Vedran Perkov se služi lako dostupnim materijalima poput gipsa, kartona ili folija, te njima na području fikcije stvara objekte i prostorne instalacije, koji sugeriraju upotrebne, poznate i moguće predmete i prostore. Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti se sastoji od 5 ambijentalnih instalacija/radova – svaki rad zauzima po jednu prostoriju izložbenog prostora te je jedna u vanjskom prostoru, na pročelju muzeja gdje se inače postavljaju baneri za najave izložbi.

od 23.11., JURAJ DOBROVIĆ, SERIGRAFIJE, RELJEFI I PROSTORNE KONSTRUKCIJE. Izložba predstavlja presjek cjelokupnog opusa Jurja Dobrovića, od 60-ih godina i 70 godina 20. stoljeća, kada je ovaj umjetnik imao važnu ulogu u Novim tendencijama, međunarodnom umjetničkom pokretu nastalom u Zagrebu, s kojim je Hrvatska 1960-ih godina postala jedno od važnih središta suvremene umjetnosti, pa sve do umjetnikovih kasnijih radova, nastalih početkom novoga milenija. Izložba se temelji na nedavnoj donaciji (2018. godine) samoga umjetnika Muzeju likovnih umjetnosti.

 

MUZEJ ŠKOLJAKA - STALNA IZLOŽBA VODENOG SVIJETA

01.01.-31.12., na izložbi se mogu vidjeti fosilni ostaci beskralješnjaka Panon­skog mora, slatkovodni i kopneni mekušci Slavonije i Baranje, te školjke, puževi, koralji, zvjezdače, rakovi, morski psi i neobične ribe iz raznih svjetskih mora i oceana. Izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U DRŽAVNOM ARHIVU

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK - GISKO

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U GALERIJI KAZAMAT TVRĐA - HRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH UMJETNIKA OSIJEK

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

12.-27.10., MEMORIJA, gostujuća izložba galerije Vladimir Bužančić iz Zagreba, Darije Petković i Mejra Mujičić, kustoska koncepcija: Anita Zlomislić

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ GALERIJI "WALDINGER", "KAZAMAT" I "BARUTANA"

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

PAPERGIRL PROJEKT - OSIJEK

10.10., na ulice grada Osijeka vratili su se veseli, šareni smotuljci i kutije! Umjetnički projekt Papergirl, u organizaciji Udruge PLANTaža, održat će se u našem gradu već petu godinu za redom. U nekoliko gradskih lokala već ste mogli primjetiti oslikane kutije koje nestrpljivo čekaju da ih ispune vaši crteži, novi ili stari radovi, fotke, zapisi, misli ili stihovi. Papergirl projekt namijenjen je baš svakoj osobi - i malima i velikima, umjetnicima, kreativcima,fotografima; a u kreativne kutije dobrodošle su sve tehnike, sve ideje te svaki oblik kreativnog izražaja koji će u kratkom roku moći izvući osmijeh na lice slučajnome prolazniku! Radove izradite i u kutiju ubacite u: Amsterdam Pubu, Beertiji, Clubu Exit, Peppermintu, Trici i Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Tema, forma, stil i tehnika su slobodni. Rok za donaciju radova je 10. listopada 2019., nakon čega će svi pristigli radovi biti izloženi na besplatnoj izložbi otvorenoj za posjetitelje, uz brojne dodatne kreativne sadržaje, radionice i predavanja. Nakon izložbe prikupljeni radovi će se na biciklima dijeliti slučajnim prolaznicima po uzoru na američke Paperboys dostavljače novina kao originalnu ideju Papergirl projekta. Papergirl Osijek je art projekt koji spaja publiku i umjetnost te je u potpunosti participativan, nekomercijalan i impulzivan. U projektu može sudjelovati svatko: doniranjem vlastitog uratka ili pomažući svojim radom u organizaciji i distribuciji. Cilj projekta je pozitivno iznenaditi ljude nesebičnim dobrim djelom, širiti pozitivan stav i suradnju među ljudima.

 

25. DANI MAKEDONSKE KULTURE

25.-26.10., PETAK 25.10., od 19 sati: Filatelistička izložba Dragoljuba Siljanoskog i koncert ozbiljne glazbe makedonskih umjetnika Osijek u atriju Arheološkog muzeja; SUBOTA 26.10., od 17:30 sati: 25. Rođendanski koncert MKD Braća Miladinovci i  Proslava Dana Zajednice Makedonaca u RH Dom HV-a, Osijek, Dobriše Cesarića 1. Nastupaju  Sekcije MKD Braća Miladinovci, KUD Zora iz Piškorevaca, MKD Ilinden Rijeka, MKD Biljana Zadar, MKD Makedonija Split, MKD Ohridski biser Zagreb, MKD Sv. Kiril i Metodij Pula.

 

OSJEČKO LJETO KULTURE 2020.

06./2020., krajem lipnja, uobičajeno oko 29. lipnja - blagdana nebeskih zaštitnika grada Osijeka, Sv. Petra i Pavla i u prvoj polovini srpnja u staroj baroknoj Tvrđi održava se veliki kazališno-umjetnički festival. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija može se pogledati kazališne i kino predstave, izložbe, performanse i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja. Festival je najveći istočnoj Hrvatskoj, a kvalitetom parira poznatim sličnim kazališnim ljetnim festivalima u široj regiji. Ukoliko ste propustili kakvu zanimljivu predstavu diljem Hrvatske i šire regije, velika je vjerojatnost da ćete ju moći pogledati upravo na „Oljk-u“. U manifestaciji, čiji je organizator Grad Osijek, planirano je 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će biti izvedeni na 22 lokacije. Više informacija i program: Osječko Ljeto Kulture, www.ljetokulture.osijek.hr