Izložbe u muzejima i galerijama

Ovdje doznajte informacije o izložbama u muzejima i galerijama kao i ostalim umjetničkim izložbama te njihovim lokacijama.

 

MUZEJ SLAVONIJE – MAGISTRAT

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

do 3./2020., OD ROKOKOA DO SECESIJE - izbor iz fundusa Muzeja grada Splita”. Autorica izložbe, kustosica Darka Perun Kerum, navodi kako se nakon više od dva desetljeća od zadnje izložbe na kojoj su izlagani predmeti iz Zbirke te nakon minucioznog i zahtjevnog restauratorskog rada na predmetima, ukazala potreba opsežnije obrade građe i njezinog izlaganja, odnosno prezentiranja javnosti kroz izložbu naziva “Od rokokoa do secesije – odijevanje i modni pribor – izbor iz fundusa Zbirke tekstila i modnog pribora” na kojoj se prvi put izlažu predmeti, a i oni koji su već bili izlagani cjelovito su obrađeni. Osim načina nošenja, kustosici je bilo važno uspostaviti intimnu vezu između pojedinih odjevnih predmeta i modnog pribora te njihovih vlasnika, ispisujući na taj način dio osobne biografije svakog predmeta u određenom povijesnom i kulturnom okviru svrstavajući Split na europsku modnu kartu kamo je i oduvijek pripadao. Kustosica Muzeja Slavonije, Andreja Šimićić napominje da Muzej grada Splita i Muzej Slavonije godinama surađuju razmjenjujući iskustvo stručnoga rada, no izložbom “Od rokokoa do secesije – odijevanje i modni pribor – izbor iz fundusa Grada Splita” prvi je puta osječka javnost dobila prigodu u svome gradu vidjeti dio fundusa Zbirke odjeće i modnoga pribora Muzeja grada Splita.

05.12., NEUNIŠTIVI GRAD - DA SE NE ZABORAVI - U povodu Dana grada Osijeka 2. prosinca i Dana obrane grada Osijeka 5. prosinca s početkom u 18:00 sati, u Muzeju Slavonije, Udruga 106. brigade u suradnji s PU osječko baranjskom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, organizira izložbu fotografija pod nazivom NEUNIŠTIVI GRAD – Da se ne zaboravi. Udruga 106. brigade pokrenula je osnivanje zbirke fotografija iz Domovinskog rata s tematikom Osijeka i njegovih građana. Našu ideju prepoznala je Policijska uprava osječko-baranjska i njezin načelnik gospodin Ladislav Bece, koji nam je omogućio izbor tih 50 fotografija iz obilja fotografskog i video-materijala nastalog za vrijeme Domovinskog rata 1991./92., na mjestima razaranja grada. Pod sloganom Da se ne zaboravi pokrenuto je osnivanje foto-zbirke razaranja Osijeka u Domovinskom ratu, a svrha te izložbe jest upravo to – da se ne zaboravi. To je doista mali izbor fotografija kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske koje su nastale tijekom više od 3000 uviđaja, a u kojima su se evidentirala gotovo sva razaranja grada. Foto-izložba je izbor našeg Osječanina, renomiranog majstora fotografije, Marina Topića. Želja nam je bila izvaditi fotografije iz arhive i prikazati ih danas, a ostaviti za budućnost. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ – GLAVNA STRAŽA

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

22.11. do 31.01., VEDRAN PERKOV, IZLOŽBA AMBIJENTALNIH SKULPTURA.  U svojem radu Vedran Perkov se služi lako dostupnim materijalima poput gipsa, kartona ili folija, te njima na području fikcije stvara objekte i prostorne instalacije, koji sugeriraju upotrebne, poznate i moguće predmete i prostore. Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti se sastoji od 5 ambijentalnih instalacija/radova – svaki rad zauzima po jednu prostoriju izložbenog prostora te je jedna u vanjskom prostoru, na pročelju muzeja gdje se inače postavljaju baneri za najave izložbi.

28.11.-23.02., JURAJ DOBROVIĆ, SERIGRAFIJE, RELJEFI I PROSTORNE KONSTRUKCIJE. Izložba predstavlja presjek cjelokupnog opusa Jurja Dobrovića, od 60-ih godina i 70 godina 20. stoljeća, kada je ovaj umjetnik imao važnu ulogu u Novim tendencijama, međunarodnom umjetničkom pokretu nastalom u Zagrebu, s kojim je Hrvatska 1960-ih godina postala jedno od važnih središta suvremene umjetnosti, pa sve do umjetnikovih kasnijih radova, nastalih početkom novoga milenija. Izložba se temelji na nedavnoj donaciji (2018. godine) samoga umjetnika Muzeju likovnih umjetnosti.

02.12., VODSTVO KROZ POSTAV IZLOŽBE VEDRANA PERKOVA u 18:00 sati, Valentina Radoš, viši kustos

02.12., VODSTVO KROZ POSTAV IZLOŽBE JURAJ DOBROVIĆ u 19:00 sati, Martina Gavran Španiček, kustos

11.12., VODSTVO KROZ POSTAV IZLOŽBE VEDRANA PERKOVA u 19:00 sati, Valentina Radoš, viši kustos

18.12., VODSTVO KROZ POSTAV IZLOŽBE JURAJ DOBROVIĆ u 19:00 sati, Martina Gavran Španiček, kustos

 

MUZEJ ŠKOLJKI - STALNA IZLOŽBA VODENOG SVIJETA

01.01.-31.12., na izložbi se mogu vidjeti fosilni ostaci beskralješnjaka Panon­skog mora, slatkovodni i kopneni mekušci Slavonije i Baranje, te školjke, puževi, koralji, zvjezdače, rakovi, morski psi i neobične ribe iz raznih svjetskih mora i oceana. Izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U DRŽAVNOM ARHIVU

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK - GISKO

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

19.-28.11., IZLOŽBA: ULMSKA KUTIJA - ULMER SCHACHTEL, izložba o drvenim brodovima, uključujući minijature Ulmske kutije, kakvima su od 18. do 19. stoljeća njemački doseljenici, Podunavski Švabe, putovali Dunavom i Dravom, a korišteni su i kao trgovački te od 19. stoljeća i izuma parnog stroja i kao putnički brovodi. Izložbu pogledajte u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u organizaciji Njemačke zajednice Osijek.

 

IZLOŽBE U GALERIJI KAZAMAT TVRĐA - HRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH UMJETNIKA OSIJEK

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

22.11.-29.11. VIRTUALNA GALERIJA, otvorenje izložbe u 19 sati

02.12.-06.12. JARČEVAC, izložba radova Međunarodne studentske kiparske radionice ”Jarčevac”

14.12.-09.12. WOOMANHOOD, skupna izložba, umjetnice: Martina Granić, Lina Kovačević, Karla Milički, Martina Miholić, Irena Tomašić i Nika Šimičić

 

IZLOŽBE U GRADSKOJ GALERIJI "WALDINGER", "KAZAMAT" I "BARUTANA"

01.01.-31.12., izložbe tijekom godine pogledajte ovdje.

do 24.11., VIKTOR POPOVIĆ: BEZ NAZIVA (ARHIV ST3: VOJNA BOLNICA), izložba Viktora Popovića u galeriji Waldinger – Gradskim galerijama Osijek predstavlja kontinuitet umjetnikovog istraživanja usmjerenog na sagledavanje lokacije iz svoje neposredne blizine, Splita 3, dijela grada u kojem je odrastao i živi te predstavlja memoriju prizora koji može postojati upisan u njegov pogled. Radovi okupljeni u projekt Bez naziva (Arhiv ST3) i njihov kontinuitet u Bez naziva (Arhiv ST3: Vojna bolnica) predstavljaju vizualno istraživanje koje je postalo, sad već dugoročan, predmet umjetnikova interesa. Do sada su različite izvedbe i interpretacije radova ovog slojevitog projekta realizirane u različitim medijima i formatima te različitim muzejskim, galerijskim, odnosno izlagačkim kontekstima. U okviru recentnih reinterpretacija projekta Viktor usmjerava pogled na odabrane prizore iz prošlosti vojne bolnice, kao mjesta putem kojeg može uokviriti niz društvenih promjena ili ekonomskih odnosa, aktualnih stanja i trenutnih pozicija u gradu Splitu ili Hrvatskoj.

 

IZLOŽBE U AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU (AUK)

01.01.-31.12., ovdje pregledajte izložbe u AUK tijekom godine

 

OSJEČKO LJETO KULTURE 2020.

06./2020., krajem lipnja, uobičajeno oko 29. lipnja - blagdana nebeskih zaštitnika grada Osijeka, Sv. Petra i Pavla i u prvoj polovini srpnja u staroj baroknoj Tvrđi održava se veliki kazališno-umjetnički festival. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija može se pogledati kazališne i kino predstave, izložbe, performanse i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja. Festival je najveći istočnoj Hrvatskoj, a kvalitetom parira poznatim sličnim kazališnim ljetnim festivalima u široj regiji. Ukoliko ste propustili kakvu zanimljivu predstavu diljem Hrvatske i šire regije, velika je vjerojatnost da ćete ju moći pogledati upravo na „Oljk-u“. U manifestaciji, čiji je organizator Grad Osijek, planirano je 55 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će biti izvedeni na 22 lokacije. Više informacija i program: Osječko Ljeto Kulture, www.ljetokulture.osijek.hr